Днес е : Неделя, 17 Януари 2021

Зала за обучение по китайски език отвори врати в Русенския университет

Публикация 24 Nov, 2016 / akcent.bg

   Студенти от специалност „Европеистика и глобалистика“ в Русенския университет вече ще провеждат часовете си по китайски език в специално оборудвана от институт „Конфуций“-София зала. Тя беше открита от директорите на институт „Конфуций“-София проф. Гъ Джъцян и доц. Аксиния Колева, ректора на Русенския университет – проф. Велизара Пенчева и председателя на Общото събрание и председател на Общинския съвет – чл.-кор. проф. Христо Белоев и представители на посолството на Китайската народна република.

  В приветствието си в началото на събитието ректорът проф. Пенчева изтъкна факта, че залата дава възможност на всички над 9000 студенти в университета да се докоснат както до езика, така и до културата на Китай. Библиотеката, която е с над 1000 тома литература, учебни помагала и интерактивни материали, може да се използва и от гражданите на Русе, добави ректорът.

Връзките между България и Китай се засилват и сме щастливи, че това е четвъртата класна стая, която институт „Конфуций“-София открива в страната. Подобни зали има не само в  университети, а и в средни училища, каза доц. Колева.

  Обучението по китайски в Русенския университет е от 4 години, като за преподавателите, които влизат в аудиториите, езикът е роден. В момента китайски език учат повече от 20 студенти в направление Политически науки.

  Освен като обучителен център по китайски език, зала „Конфуций“ ще се използва и като „мост“ между китайската и българската култура, каквато е и една от основните задачи, изпълнявани от Институт „Конфуций“- София. Директорите на института проф. Гъ Джъцян и доц. Аксиния Колева получиха Кристалния знак на Русенския университет, а специална грамота за приноса си в създаването на залата получи преподавателката по китайски във висшето училище Хонг Хайдзю.

  Веднага след тържествената церемония в Канев център започна Вторият фестивал на китайската култура, в който се включиха състави от Русенския университет, имаше демонстрации на ушу и тайчи софтбол, модно шоу и др.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама