Днес е : Понеделник, 18 Януари 2021

ВАС потвърди санкцията на РИОСВ Русе за запечатаните жалузи на 3-то хале

Публикация 22 Nov, 2016 / akcent.bg

Върховният административен съд е отхвърлил искането  на Монтюпе за спиране на предварителното действие на Заповедта на РИОСВ за принудително затваряне на 108 –те вентилационни отвора на Хале 3. Новината потвърди и директорът на екоинспекцията Лилия Атанасова.

  На нарочна пресконференция на 12 септември бяха обявени санкциите. След сигналите за системно и мощно замърсяване в последните дни денонощни проверки с лабораторна техника на Регионалната екоинспекция доказаха, че неприятните миризми от вредни вещества идва от производствените халета на френския завод "Монтюпе".

  "На 11 септември ситуацията се повтори. Отново колегите по подаден сигнал тръгват и на място установяват същата ситуация. Веднага бяха активирани и специалистите на Гранична полиция. Отидоха колегите заедно с термовизьор, видя се и термодвижението на топлинните потоци, с която доказваме, че ние имаме неорганизирано изпускане от това място. Също визуално се виждаше движението на потока от емисии по посока на града", коментира директорът на Екоинспекцията в Русе инж. Лилия Атанасова.

   Инж. Атанасова и зам.-министъра на екологията Красимир Живков представиха мерките, които ще бъдат взети спрямо компанията, която има статут на първи клас инвеститор. Бяха принудително затворени 108 вентилационни отвора, както и бе наложена глоба в максимален размер от половин милион лева.

   В момента от Монтюпе жалят през екоминистъра последната санкция, наложена от РИОСВ- Русе- спиране на карусел 7 и карусел 8. Този избор за търсене на подкрепа от страна на Монтюпе говори търсене на субективно решение на проблема.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама