Стефан Софиянски призова в този парламент да се създаде експертно правителство с мандата на Патриотичния фронт. По думите на бившия служебен премиер, Красимир Карачаканов можел да оглави подобен кабинет

   "Да се избере едно експертно правителство, което да има максимално одобрение в рамките на този парламент. ГЕРБ и БСП декларираха, че не искат мандата. И правилно не го искат, защото никой не вярва, че могат да назначат експертно правителство, все ще има съмнение", обясни Софиянски пред Дарик.

  "Хубаво е набираща скорост политическа сила, каквито са Патриотите, независимо, че имаме съмнения за присъствието на някои хора, които са възприемали по различен начин нещата в различни периоди. Имам предвид партньорите - имали са различия, били са заедно. Но те проведоха една коректна и добра кампания", посочи още той.

  По думите му, Красимир Каракачанов бил опитен, познат в обществения живот, не бил познат с отрицание и можели направят едно експертно правителство.

  "Дори той да вземе мандата, той да се нагърби със съставянето на такова правителство и да го оглави, мисля, че ще има обществено доверие. Ако парламентът се обедини около едно експертно правителство, той ще се чувства ангажиран с това правителство, ще има връзка между парламента и правителството", аргументира се Софиянски.

  "Ако бъде назначено от Плевнелиев, след това сменено от Радев, най-лошият вариант, пак няма да има тази връзка каквато ще има, ако парламентът избере този кабинет. Но на този експертен кабинет да се даде мандат - да приеме бюджета, да посрещне зимата. Това са нещата, които са непосредствено предстоящи", поясни още той.