Днес е : Вторник, 4 Август 2020

България пропадна с 40 места в класацията по условия за бизнес

Публикация 15 Nov, 2016 / akcent.bg

Въпреки това страната ни се оказа втора в ЕС по икономически растеж през третото тримесечие

  Противоречиви данни за икономиката на България излязоха само в рамките на ден вчера. Евростат постави страната ни на второ място в Европа по икономически растеж през третото тримесечие на годината и с това даде да се разбере, че българската икономика се развива въпреки политиците. В същото време пропадаме с 40 места в световната класация по условия за бизнес.

  С растеж на икономиката през третото тримесечие от 3.5% спрямо същия период на предходната година страната ни оставя след себе си икономиките на редица по-развити държави като Германия, Франция и Великобритания. Най-добре се представя Румъния, която държи първенството с растеж от 4.6%. В челната тройка след нас са Словакия и Испания с напредък от по 3.2 на сто. Ръстът на българската икономика надминава почти два пъти средния за 28-те страни в ЕС, който е 1.8%. Средният напредък на икономиката от страните от Еврозоната е 1.6 на сто, също значително по-малък от постигнатия от България растеж.

  Добрите новини идват само дни след като ЕК подобри прогнозата си за развитието на българската икономика, от която стана ясно, че през тази и следващата година България вероятно ще се нареди на седмо място сред 28-те членки на ЕС по ръст на БВП. Причината за оптимизма на Брюксел е отпушването на еврофондовете - повече проекти ще се реализират в рамките на новия програмен период, а бюджетът се изпълнява по-добре от планираното.

  Годишната класация на Световния институт за предприемачество и развитие (GЕDI), която оценява възможностите за бизнес, обаче не съдържа толкова оптимистични данни. В доклада страната ни заема 82-ро място от общо 138 държави в света, като пред нас се оказват дори Албания и Грузия. Това е сериозен срив, защото миналата година България се нареждаше с почти 40 позиции по-нагоре в класацията.

  В доклада на GЕDI се посочва, че България не успява да се справи с липсата на добре развита конкуренция и с дефицита на квалифицирани кадри. Проблем остава и липсата на достатъчно иновативни продукти, разработени от българските фирми. В същото време обаче България се представя добре в развитието на стартиращи фирми и в развитието на технологичния сектор. Въпреки това обаче държави като Сърбия, Албания и Грузия задминават страната ни и предлагат по-добри условия за бизнес. Първенци в класацията са САЩ, Швейцария и Канада. Петорката се допълва от Канада и Швеция, а на другия полюс стоят африканските държави Чад, Бурунди, Сиера Леоне.

   Ръст на БВП, трето тримесечие, %
 

Белгия 1.2
България 3.6
Германия 1.7
Гърция 1.5
Испания 3.2
Италия 0.9
Румъния 4.6
Словакия 3.2


   Източник: Евростат

Коментари

Реклама

Реклама