Четвъртък, 28 Септември 2023

Бойко Борисов подава оставка

Бойко Борисов подава оставка
Публикация   22:59     13 Ноемв, 2016 /     akcent.bg   /     1342

Премиерът се обяви за свикване на Велико народно събрание

   Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че подава оставка в първия работен ден на парламента заради резултатите от вота. Това каза самият премиер на пресконференция в централата на ГЕРБ.

   "Първо да поздравим победителите в днешния вот. Да благодаря на всички, които подкрепиха нас. Да поздравя колегите от ДПС, които положиха огрокмни усилия да спечели г-н Радев. Има вече нова полтическа ситуация в България. При новата ситуация в парламента сега от резултатите от изборите става ясно,че управляващата коалиция няма мнозинство. Не само, че не могат да се направят реформи, дори и бюджета не може да се приеме. При това положение само част от РБ и ГЕРБ няма как да имат мнозинство в парламента. В първия работен ден на парламента ще депозирам оставката на този кабинет", каза Борисов.

   Според него има ново мнозинство - БСП, ДПС, ДСБ и др.

   В централата на ГЕРБ се събраха министрите от кабинета. Така беше и на първия тур на президентските избори преди седмица. Там бе и Борисов.

  По-рано през деня премиерът заяви, че ще спази обещанието си да подаде оставка ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби балотажа.

  Според изследване на "Галъп" 46,8% от избирателите на желаят предсрочни избори, а 36,7% смятат, че трябва да има такива.

   Борисов се обяви и за свикване на Велико народно събрание.

  "Референдумът. Въпреки много условности той ясно показа, че над 3,5 млн. желаят промяна. Свикването на ВНС е задължително. Политическата класа в този си вид нещо не е добре", каза Борисов.

   За ВНС се обявиха и от АБВ, и от ДСБ.

  "На тези избори хората ни казаха - нещо не е както трябва. Вашите приоритети може би са добри, но явно има други. Разбирам ако беше на кантар да говорим и да търсим варианти. Категорично е желанието на БСП да управлява. Друго правителство на ГЕРБ в рамките на този парламент няма да има", каза Борисов.

   "Оставяме им една абсолютно подредена държава, с огромни пари в резерва, всички програми работят. Преди два дни ЕК даде ръст 3,6% на икономиката. Минаха стрес-тестовете на банковата система, стабилна, не мърда. При тях се рути", каза Борисов.

  Той каза, че ГЕРБ са си направили изводите. Борисов изтъкна, че приказките за чудовищни манипулации не са се оказали верни. Той благодари на тези, които са го подкрепили и се извини на тези, които не са. Според него "през цялото време правихме добри неща". Той каза, че за нищо не съжалява. Важното било да има мир и демокрация. Според Борисов хората ще оценят това, "което сме направили", но и са наказали партията за това, "което не сме направили".

   Цецка Цачева поясни, че ВНС може да намали броя на депутатите на 120, след като хората искат това. Подобен въпрос имаше в референдума, но той не бе допуснат, тъй като за него трябва промяна на Конституцията.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha