Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

МОН сменя портретите на възрожденците в училищата

Публикация 12 Nov, 2016 / akcent.bg

В страната и чужбина скоро ще се разпратят нови Ботев, Левски и Вазов. Цената на един комплект е около 4 лева и се покрива от министерството

   Ни в клин, ни в ръкав просветният министър Меглена Кунева реши да подарява портрети на наши възрожденци на българските училища у нас и в чужбина. 2800 комплекта с първите три фотокопия на портрети - на Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов - скоро заминават за регионалните управления по образованието, откъдето ще ги разпределят към школата, обявиха вчера от МОН. В бъдеще оттам смятат да изпращат още портрети на исторически личности - на Аспарух, Симеон, Паисий и др. И в момента масово училищата имат портрети на същите възрожденци, владетели и просветители, така че реално МОН ще подмени едни репродукции с други.

   От ведомството на Кунева посочват, че образите са рисувани от известни български художници и са изложени в най-големите музеи и театри в страната. Портретите на тримата възрожденци са рисувани в оригинал от Иван Солаков, Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров. Оригиналът на портрета на Ботев се намира в родната му къща в Калофер, докато този на Вазов е в Народния театър "Иван Вазов".

   Целта на подетата инициатива е "училищата да разполагат с копия на най-добрите художествени творби, представящи български исторически личности", пише още в прессъобщението на МОН. От него става ясно и че цената на един комплект е около 4 лева и се покрива от министерството, т.е. за цялата акция ще са нужни 11.2 хил. лв. Към портретите били добавени интересни факти от живота на възрожденците или емблематични техни цитати.

От МОН не можаха да си спомнят кой е фотографът - изпълнител на копията. Неясен отговор бе даден и на въпроса откъде ще дойдат парите за всички 2800 портрети. От министерството лаконично обясниха, че парите са от бюджета на МОН, без да е ясно от кое точно перо идват средствата. Неясно е и защо точно сега се подема акцията - 15 дни след Деня на будителите и половин година преди Деня на славянската писменост, когато би било най-удачно да се подаряват портрети.

          БЪДЕЩЕ

  От МОН смятат да изпращат още портрети на исторически личности до българските училища у нас (около 2600) и в чужбина. Сред тях ще бъдат на хан Аспарух, цар Симеон Велики, св. св. Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Найден Геров, Стефан Стамболов и др. Предвижда се част от портретите да бъдат подарени за 3 март и 24 май.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама