Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Ресторант „Тераса“ с амбиция и възможност на класен ресторант за класен избор

Публикация 03 Nov, 2016 / Румен НИКОЛАЕВ

Седморката в кухнята предлага кулинарни предизвикателства, а интериорът на заведението- умело съчетание на аристократичен ретро стил с индустриални акценти

Снимки: 1,2,3,4,5

 Ресторантите в Русе в последно време се множат. Това, от една страна, е добре за клиентите, които имат възможност за по-богат избор. Ресторантьорите в града, изправени и без това пред предизвикателството на липсата на персонал по принцип, все по- трудно  набират качествен персонал.

   Но се оказва, че е така само в стандартния случай, когато инерцията в бранша е по-голяма от инициативата.

   Вече седмица русенци се радват на обстановка, обслужване и добър кулинарен продукт в обновения ресторант „Тераса“. Трябва да се направи задължително уточнение, че обновен може и да не звучи съвсем точно- ресторантът е изцяло, до най-малкия детайл обновен. Затова може би и сред първите посетители, още преди откриването му, своеобразен тест за ниво на обслужване и качество на храната дадоха популярни бизнесмени, финансисти и др. ценители на стилното хранене.

   Но идеята да се посети един или друг ресторант най-вече идва заради кухнята. А тя пък се сътворява от хората, които работят в нея.

   Ресторант „Тераса“ е успял да привлече седем млади и амбициозни готвачи. По-голямата част от тях, независимо от младостта си, вече са се наложили като професионалисти в бранша на национални и международни състезания и форуми. Привличат ги условията, които са създадени те наистина да могат да творят, а не просто да готвят. Това е едно от малкото места в града, където може един професионален готвач да се реализира. Кухнята е модерна, със съвременно в технологично отношение оборудване.

  Това е място, където е потърсен и намерен балансът между съвременните тенденции в храненето и наситения вкус на традиционните ястия и рецепти. Всеки един от готвачите, които са между 19 и 30 години, може да бъде „разпознат“ по собствения почерк на визията за всяко едно блюдо.

  Без никакъв компромис по отношение на продуктите, които се използват. Така се поддържа и стандарта, наложен като постоянно изискване и без компромиси в качеството.

  Гордост за повечето от седморката готвачи на „Тераса“ е школата „Левента“, който най-вече е дал шеф готвач Петър Атанасов. Сега кухнята на ресторанта, разположен на брега на Дунава с отлична гледка към брега и реката, предлага храна както с подходяща визия, така и с отлични вкусови качества при стриктно спазване на технологичната обработка.

  Към традиционното обновено меню, където властват рибните предложения, ще бъдат прибавени тематични и винени вечери. Гостите на заведението ще имат възможността да наблюдават кулинарните умения и вкусни предложения на известни Гост- готвачи чрез  шоу кукинг. Най-вече тези, които възприемат храната не само за небцето, но и за очите, и за които готвенето е изкуство.

   Макар и отворил отскоро, ресторантът вече има свои постоянни посетители и ценители на обедното меню. И тук няма компромис. Това, което се предлага, не е просто храна, а кулинарно преживяване.

  Виното като една все по-характерна част за съвременните ресторанти. Затова и винената листа изобилства със 105 етикета вина в различен ценови клас и предложения от изби от страната и цял свят.

  И всичко това се предлага от млад, мотивиран за добро представяне и обслужване персонал, за който сервитьор е професия с възможности за добро развитие.

  Ако може да се обобщи всичко казано дотук: ресторант „Тераса“ съдържа добър баланс на всички елементи: качество и разнообразие на рибната кухня, коректно и деликатно обслужване, ненатрапчиво луксозна обстановка и приемливи цени.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама