Днес е : Четвъртък, 5 Декември 2019

Поредните две жертви на телефонни измами в Русе

Публикация 03 Nov, 2016 / akcent.bg

Предадените спестявания са над 5000 лева

    Две жени от Русе са станали поредните жертви на телефонни измами вчера. Полицията разследва случаите. Образувани са досъдебни производства в Първо и Второ РУ.

   На 2 ноември около 13:35 часа в Първо РУ е получен сигнал от 56-годишна жена от Русе, че е станала жертва на телефонна измама. Тя разказала на служителите на реда как е попаднала в престъпната схема и по какъв сценарий.

   Жената обяснила, че директорката на училището, в което работи, и се е обадила по молба на полицията, за да окаже съдействие за превод от английски. Дала и телефонен номер, на който да се обади. Тя позвънила на посочения номер малко след 10 часа и на повикването й отговорил мъж, който се представил като «инспектор Димитров» от полицията. Той й казал, че ще трябва да извърши превод от английски на задържано лице. Последвали няколко повиквания от "инспектора", при които той я накарал да купи ваучер за мобилен оператор на стойност 10 лева, кутия цигари, както и да внесе сумата от 250.00 лева, която впоследствие като отиде в полицията ще й бъде възстановена. В съобщение на мобилния й телефон "инспектор Димитров" изпратил имената човека, на чието име да бъде направен превода в Сърбия. След като тя направила превода (по една от международните мрежи за парични преводи) продиктувала кода му и тръгнала към сградата на ОДМВР, където щял да я вземе «инспектор Димитров». След като инспекторът нито се срещнал с нея, нито отговорил на многократните й позвънявания, жената разбрала, че е станала жертва на измама.

  По случая е образувано досъдебно производство. Заявената щета от потърпевшата е 270 лв.

   Сигнал за другата измама е постъпил вчера във Второ РУ.  Престъпната схема се е разиграла в рамките на няколко часа през деня, от около 14:30 часа до около 18:10 часа, а жертва е станала възрастна жена на 78 години. Измамниците са говорили с нея по мобилен и по стационарен телефон. Първо се обадил мъж, който се представил за "комисар Костов" от полицията и я предупредил, че в града има измамници, които можело да я потърсят по телефона с цел да я измамят като й кажат, че нейн близък е пострадал при ПТП. "Комисарят" й казал да не им вярва, а когато й се обадят тя да не прекъсва разговора с него, за да може той да чува какво говорят измамниците.

    Така по-късно по другия телефон я потърсил мъж, който се представил като «доктор Миланов». Той съобщил, че дъщеря й е в болницата след претърпяно ПТП и за лечението й е нужна сумата от 39 000 лв. Чувайки разговора, "комисарят" казал на жената, че това е измама и я е накарал да изтегли наличните си пари от банката и да ги предаде на свой близък, за да не бъдат изтеглени от измамниците. По указанията жената извършила теглене на сумата от 5000 лв от централен клон на банка в Русе, след което ги е увила във вестник и пуснала през терасата на жилището си. Тя била убедена от «комисар Костов», че след като пусне парите през терасата, те ще бъдат прибрани от зет й, който съдействал на полицията в операцията по залавянето на измамниците. Случаят е документиран от разследващите и е образувано досъдебно производство. Заявената щета е в размер на 5 000 лв.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама