Вторник, 26 Септември 2023

Решено: Медицинските бележки с номер на амбулаторен лист

Решено: Медицинските бележки с номер на амбулаторен лист
Публикация   13:49     31 Окт, 2016 /     akcent.bg   /     333

Министрите Кунева и Москов заедно взели решението

  Извиняването на отсъствията на учениците по болест ще става с медицинска бележка, в която лекарите ще посочват номер от амбулаторния лист, от документ за преглед в спешен кабинет или от болница при лечение. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

   Решението е взето след разговори между министъра на образованието и науката Меглена Кунева и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

   Министър Москов е поискал директорите на регионалните здравни инспекции да информират всички лечебни заведения на територията на областта за новите изисквания за издаване на медицински документи.

  В указанията се посочва, че отсъствие от училище по медицински причини, свързани със заболяване, което налага лечение в домашни условия, диагностични или лечебни процедури в амбулаторни условия или други свързани със здравето обстоятелства, се удостоверява от лекар в лечебно заведение за първична или специализирана медицинска помощ, Център за спешна медицинска помощ или Спешно отделение на лечебно заведение за болнична помощ.

  Необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини ще се документира в отделен документ "Медицинската бележка", която се попълва и подписва от лекаря, извършил прегледа на ученика и се подпечатва с печата на лекаря и/или лечебното заведение.

  В медицинската бележка задължително ще се вписва номерът и датата на документа за преглед. Изписването на номера и датата на документа ще се поставя под коректно изписаната диагноза с посочен код на заболяването. Дните, посочени в медицинската бележка, не може да предхождат датата на извършване на прегледа, посочена в амбулаторния лист.

  Отсъствие от училище след болнично лечение ще се удостоверява от лекар от лечебното заведение за болнична помощ или от общопрактикуващия лекар на ученика. В този случай в бележката, вместо номер и дата на документа за преглед, се посочва номер и/или дата на издадената епикриза.


 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha