Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Мая Манолова в Русе: Стъписващо е, че проблемът с въздуха се влачи през последните 3-4 години при различни състави на различните институции

Публикация 21 Oct, 2016 / akcent.bg

Омбудсманът ще настоява пред екоминистерството за закупуване на сертифицирана мобилна раборатория

  Не приемам обяснението, че институциите са безсилни да се справят със замърсяването на въздуха в Русе. Това заяви на нарочна пресконференция в Русе омбудсманът на България Мая Манолова след среща с екоактивисти, както и с директора на РИОСВ Лилия Атанасова.

  Ще изискам информация от всички институции какви мерки са предприели по отстраняването на този проблем, това ще направя както по отношение на РИОСВ, така и РЗИ и на Инспекцията по труда. Освен обгазяването на гражданите на Русе има данни, че работниците в предприятията замърсители работят при изключително тежка и нездравословна среда.

  Ще настоявам пред еконимистерството да бъде закупена сертифицирана мобилна лаборатория, която да може да установява емисиите вредни вещества във въздуха, който дишат русенци. По този начин ще бъде по-лесно да докаже установените нарушения и оттам да бъдат наложени всички предвидени от закона санкции.

  Очевидно е, че само с тежките глоби няма да се стигне до спиране замърсяването на въздуха, то трябва да се предприемат и други мерки. Няма как да се прави компромис с живота и здравето на хората. Така че в случай няма достатъчно гаранции за пречистване на въздуха над Русе, съмнителните производства би следвало да бъдат санкционирани.

  Стъписващо е, че проблемът се влачи през последните 3-4 години при различни състави на различните институции. За мен смущаващ е фактът, че ВАС не се е произнесъл по една от принудителните административни мерки за едно от предприятията, където има предписание за спиране на част от производствата, замърсяващи въздуха над Русе.  Изглежда много неприемливо, безобразно забавяне на сроковете. Не мога да се намесвам в съдебните производства, но мога да настоявам от съдилищата в България да се произнасят в разумни срокове. Особено когато става дума за защита живота и здравето на хората.

  Ще настоявам всички институции да се справят с поисканата от мен информация и належащите мерки в най-кратки срокове. Готова съм също и да представя законодателни промени, които да гарантират на гражданите защита от замърсители на околната среда.

  Надявам се всичко това да не се експлоатира предизборно, защото дискредитира справедливостта на тази кауза.

  Това, за което ще настоявам в тази ситуация, е всяка една от институциите, по най-бързия начин да си свърши работата, такава, каквато е вменена по закон.

    Преди това омбудсманът проведе среща с две екоорганизации, едната от които постави на преден план въздуха над Русе, а другата- над Мартен. Домакин на събитието, организирано от Галичка Николова,  бе Русенска Стопанска камара. Манолова прояви съмнение относно случайността на избор на Деня 10 ноември за предвидено Гражданско неподчинение.
 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама