Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Братя Бобокови отново притежават 100 процента от собствеността на Приста ойл

Публикация 21 Oct, 2016 / akcent.bg

Монбат е четвърта по големина в Европа и първа по финансови резултати", заяви Атанас Бобоков

   Русенските бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови са върнали отново пълния си контрол върху "Приста Ойл Груп", изкупувайки обратно продадения през 2012 г. техен 30-процентов дял от предприятието, който беше собственост на инвестиционно дружество на "Ей Ди Ем Кепитъл" (ADM Capital) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

   Сделката е станала със заем от "УниКредит Булбанк" в размер до 50 млн. евро, с които е станало уреждането на изкупуването, съобщиха участниците в транзакциите пред журналисти в четвъртък .

   "Сделката през 2012 г. с ЕБВР беше многокомпонентна, съчетаваше капитал и дълг, включително проектно финансиране. Настоящата сделка с "Булбанк" включва както капитал, така и рефинансиране на дълга, който беше предоставен през 2012 г.", посочи Христо Савчев, член на Съвета на директорите на "Приста ойл".

  По думите на Пламен Бобоков причината, която е довела до обратното изкупуване, е "добра сделка за всички страни в подходящия момент".

   "Решихме, че моментът е дошъл. ЕБВР и "Ей Ди Ем Кепитъл" се включиха в изключително важен момент за нашата компания. Благодарение на тях успяхме да стабилизираме компаниите. С тази сделка за обратно изкупуване периодът на преодоляване на трудностите и кризата отмина. Сега предстои развитие", каза Пламен Бобоков.

  От компанията посочиха, че през изминалите четири години на партньорство с фонда за дялови инвестиции ADM Capital и ЕБВР, петролната група е реорганизирала бизнес модела си, въвела е иновативни бизнес решения, базирани на информационните технологии, оптимизирала е активите си и оборотния си капитал и е намалила краткосрочния си дълг

   Групата се е разделила с течния терминал за базови масла в Украйна, както и с мажоритарния дял в унгарското предприятие "Богдани Петрол", произвеждащо емулсии и вазелини.

  "Приста ойл" обаче запазва придобитите през 2013 г. в пакетна сделка дялове в чешкото и румънското дружества на американската компания "Шеврон" (Chevron), включваща дистрибуторски права за реализация и частично производство на продукти от бранд "Тексако" (Texaco) в 14 държави от Централна и Източна Европа, Украйна, Турция и Централна Азия.

   Бобокови отказаха да обявят в детайли инвестиционните си планове в бъдеще, като единствено обявиха, че в следващите няколко дни предприятието за производство на акумулатори "Монбат", което също е част от групата, ще излезе с прогноза за предстоящите две години.

  "Не е тайна, че "Монбат" е лидер в своя бизнес за производство на акумулаторни батерии в Европа. Компанията е четвърта по големина в Европа и първа по финансови резултати", заяви Атанас Бобоков, председател на Съвета на директорите на дружеството.

  "В момента сме фокусирани върху приключването на няколко експортни операции. Фокусирани сме върху органичния растеж на пазара, на който сме силни. Имаме три планирани джойнт венчъра, като по един от тях вече има подписани документи", обяви Пламен Бобоков.

"Благодарение на практиката, която натрупахме в Узбекистан, в момента сме фокусирани в изграждането на бизнес с други компании, които нямат развит маслен бизнес", допълни той.

Бобоков обяви още, че "Приста ойл" притежава патент от края на миналата година, представляващ нов тип нанотехнология за смесване. По думите му тази технология скъсява производствения процес няколко пъти, намалява производствените разходи с 80% и може да направи бизнеса мобилен. Прототипът работи в Русе вече шест месеца и тестовете са приключили.

   "Резултатите, които постигнахме, са уникални за целия свят", заяви Пламен Бобоков.

  "Кризата в "Приста ойл" вече отмина. Виждаме, че компанията е в много по-добра форма, готова за предизвикателства", заяви Фредерик Люсент, директор производство и услуги в ЕБВР. Той допълни, че банката остава ангажирана с бизнеса в "Монбат".

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама