Днес е : Четвъртък, 28 Януари 2021

До края на януари 2017 г. ясен изпълнителят на 3 мегапроекти за над 51 млн. лева

Публикация 12 Oct, 2016 / Румен НИКОЛАЕВ

През май започва реконструкцията на Крайбрежна зона и разширението на бул. Придунавски за 17 млн. лева

   До края на седмицата на сайта на Община- Русе и на Агенцията за обществени поръчки ще бъдат обявени 3 мегапроекта на стойност 51 млн. лева. Информацията потвърди зам. кметът "Европейско развитие" Страхил Карапчански.  До края на януари следващата година трябва да бъде ясен  и изпълнителят, а през май да стартира рехабилитацията на Крайбрежната зона и разширението на бул. „Придунавски“.   

   Кеят е един от топ приоритетите в управленската програма на кмета Стоилов за мандат 2015- 2019, каза още Карапчански в интервю за Акцент.БГ. Това е част от града, която все повече се утвърждава като предпочитано място за отдих, разходка, за развлечение на русенци и на гостите на града. 

   -   Интересът към този проектът за реконструкция на Кея  е доста силен от страна на русенци. Кога ще бъде направена първа копка, нека вкараме повече конкретика в предстоящата реализация

       Община Русе е бенефициент по различни оперативни програми, финансирани от ЕС. Най-значимите и най-видимите са по ОП „Региони в растеж“.  Средствата се разпределят на 7-годишни финансови периоди, като в момента сме във финансовата рамка 2014- 2020 година. Крайният срок за реализация няма да се чака, тъй като в рамките на екипа на кмета има пълен консенсус, че това не търпят отлагане във времето. Всички подобрения на градската среда се реализира с една отлична организация между различните ресори.

   Вече имаме депозирани проекти на стойност над 51 млн. лева безвъзмездна финансова помощ- става въпрос за пет мегапроекта, които обхващат направленията „Градска среда“, Образователна инфраструктура, Социална инфраструктура и Интегриран градски транспорт /надграждане на вече приключилия проект/.

    -   Да се върнем на Кея…. Кога ще видим, че там е разкопано, че проектът е стартирал?

   По направление „Градска среда“ основен приоритет е благоустрояване на Крайбрежната зона и приобщаването и към центъра на града. Изпреварваме с около половин година началото на дадения ни линеен график. Целта ни е 2017 година м. май да бъде направена първата копка и до края на 2018 г. да бъде напълно завършен. Важно е да се отбележи, че в края на следващата година всички неусвоени средства подлежат на преразпределяне сред отличниците . Затова и ще направим всичко възможно всички големи инфраструктурни обекти да бъдат изпълнени до края на 2018 година, за да имаме достъп до останалите неусвоени средства.

   -   Колко са предвидените за този проект средства, 17 млн. лева се споменаваше?

   Да, 17 млн. лева изцяло безвъзмездно европейско финансиране. Те ще бъдат вложени за основен ремонт на четирите основни улици, които свързват Кея с Централната градска част- „Райко Даскалов, „Църковна независимост“, „Баба Тонка“ и „Славянска“. Там ще бъде извършена подмяна на настилките, нови тротоари, рехабилитация на уличното осветление, видео наблюдение… Това ще се извършва по направление Достъпна градска среда. Подобряване на условията за пешеходно предвижване. Всъщност и това е една от критиките, които имаме от туроператорските фирми- за недобре връзка между Кея и централната част на града.

    Кеят ще има изцяло нова пешеходна мрежа, велоалеи, две сцени на открито, фитнес площадки, детски площадки….

  -   Как точно ще изглежда разширението на Крайбрежния булевард?

 Бул. „Придунавски“ в участъка между бул. „Цар Освободител“ и Речна гара ще бъде разширен. Пътят ще бъде приобщен  към транспортната схема на града, като по него ще минава обществен транспорт. Пътят вече ще бъде двупосочен…

  А долу, по Крайбрежната зона ще има  велоалея, Крайбрежна променада /панорамна алея за разходка/, които също ще са доста атрактивни за посетителите на района.

      -   И как ще се случи това- ще бъде надграден пътят към Дунава, над ж.п. линията?

      Да, ще има насипни и укрепителни дейности, които да позволят двупосочното движение по булеварда.

-   Как във времето ще се изпълнява всичко това, поетапно или едновременно?

Планирали сме всички дейности да протичат паралелно, заедно с другия много важен компонент в направление „Градска среда“- Парка на младежта…

   Следва продължение….

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама