Днес е : Сряда, 17 Август 2022

`Русе има право да диша` вече иска чист въздух от държавата

Публикация 10 Oct, 2016 / Румен Николаев

Над 150 протестиращи поискаха спешно и трайно решаване на проблема „Монтюпе”, след месец- гражданско неподчинение

  Русе има право да диша! Това скандираха сравнително малкото се събрали русенци тази вечер пред Общината с искане да знаят какви химически елементи има във въздуха.

  Бе изчетена Декларация, което ще бъде изпратена на екоминистърката Василева, на омбудсмана Мая Манолова и премиера Бойко Борисов.

  В изказванията си русенци отчетливо показаха, че стават все повече граждани на Европа, които знаят правата си и че са решили да ги отстояват. Гневът и упреците надскочиха общинската управа и кмета, и се насочиха към областна администрация като връзка между Община и държава.

  След като не могат да решат проблема на гражданите, тези хора да си ходят, бе категоричен в изказването си като гражданин екс изп. директор на РИОСВ Дауд Ибрам. Аз бях първият човек, който официално произнесе и посочи името на френския завод- замърсител. От тогава минаха вече 4 години, а проблемът остава нерешен. Дауд припомни, че е освобождаван от поста си два пъти- единият- по политически причини и втория, поради „несправяне с работата”, като зад този текст друг път е признавал, че е заради действията му срещу доказани нарушения на „Монтюпе”.

  Независимо, че в Русе вероятно има втора мобилна лаборатория, то тя не е ясно дали може да замерва опасния диметиламин, който  се оказва, че може да служи за производство на бойни отровни вещества. Затова и вече се търси отговорност на държавно ниво, тъй като явно Общината няма сили и ресурс да се справи с „екологичната катастрофа над Русе”, както я определи и Владислава Гарвалова.

   Сред присъстващите бяха общински съветници, депутата от ВМРО Искрен Веселинов, "зеленият" адвокат Анатоли Казаков, бившият дептат от СДС Мира Радкова, кандидатът за президент Бисер Миланов /познат повече като Петното, левият Мариан Димитров и др. активно протестиращи граждани.

   Ако до месец няма конкретни резултати, ще потърсим всички законови възможности за гражданско неподчинение, заяви Галичмка Николова.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама