Днес е : Четвъртък, 13 Август 2020

Предизборно КЗК откри картел при продажбите на горива

Публикация 10 Oct, 2016 / capital

Обвинението е срещу шестте най-големи вериги

  Новоизбраната Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) откри картел при горивата. Точно преди изборите. Регулаторът се занимава със сектора от над година и през февруари излезе с анализ, който откри синхрон в ценообразуването при големите вериги. Темата е чувствителна за всички потребители и през годините е имало основания за подозрения, че пазарът не е перфектен. Твърдението за картел обаче идва в подходящ за ГЕРБ момент. Решението на КЗК не е публично, така че не може да се направи извод дали този път действията на регулатора са били дълбоки или са популистки.

  КЗК: Веригите си обменят информация за цени и количества

  Днес комисията излезе със съобщение, че предявява на шестте най-големи търговци на дребно твърдение, че имат забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация. Освен това провеждат обща ценова политика и обменят данни за реализирани обеми продажби и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество. Според КЗК това поведение има за цел "предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната".
Шестте дружества са "Лукойл България", "Еко България", "Шел България", "ОМВ България", "Нис Петрол" и "Петрол".
На теория, ако КЗК успее да докаже пред съда картел, максималната глоба, която може да бъде наложена на компаниите, е 10% от оборота на всяка. За миналата година общо продажбите им възлизат на малко над 6 млрд. лв.
 
  Сектор под наблюдение

   КЗК започна секторен анализ през август 2015 г. по искане на премиера Бойко Борисов. През февруари тази година КЗК съобщи, че забелязва, че цените на дребно на "Лукойл България", "Петрол", "ОМВ България", "Шел България", "Еко България", "Ромпетрол България" и "НИС Петрол" в определени периоди през 2013 г. и 2015 г. не следват цената на производителя и цените на едро. Тоест последните две се движат в синхрон, но ножицата между цените на едро и цените на дребно се разтваря - докато тези на едро падат, тези, които плаща крайният потребител, задържат нивата си. От настоящото съобщение излиза, че обвиненията са отпаднали по отношение на "Ромпетрол България".

Един несъвършен пазар

"Установяването на сътрудничество и единодействие между посочените дружества води до елиминиране на конкуренцията, което премахва естествените механизми на свободния пазар и въздейства неблагоприятно върху икономическата среда и интересите на обществото", се казва още в съобщението на КЗК.

  От там допълват, че определението не подлежи на обжалване. Ответните страни и молителят имат право на достъп до материалите по преписката и право в срок от 30 дни да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание.

  Чака се анализът за рафинерията

  Другото, което трябваше да провери комисията, е дали бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" злоупотребява с господстващото си положение, като пак през февруари тя съобщи, че компанията продава продуктите си за износ на по-ниски цени, отколкото на вътрешния пазар. Окончателните констатации по този въпрос обаче все още не са известни.

  Това е третият път, в който комисията проверява пазара на горива. В средата на 2009 г. тя излезе с решение на база изследване на пазара от началото на 2005 г. до средата на 2008 г. Според него крайните цени по бензиностанциите са много сходни, което може да говори за съгласувани практики, но и за много висока прозрачност на пазара и за адаптация на участниците към нея. В крайна сметка КЗК не доказа забранени действия. Комисията установи също господстващо положение на "Лукойл Нефтохим Бургас", но не и злоупотреба с него.
  Следващият секторен анализ на КЗК приключи през 2011 г. Тогава тя потвърждава изводите в предишния, като в резултат се забрани на "Лукойл България" да публикува цените си на едро.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама