Днес е : Петък, 13 Декември 2019

Поредни жертви на телефонни измами в Русе

Публикация 30 Sep, 2016 / akcent.bg

Две възрастни жени дадоха над 15 000 лв. на ало-измамници

   Продължават опитите за измами по телефона. Вчера на телефоните за спешни повиквания в Русе са постъпили доста сигнали от граждани, които съобщават, че измамници са им се обаждали и са се опитвали да ги накарат да дадат определени суми пари, представяйки им се за полицаи или следователи.

  За съжаление е имало и хора, които измамниците са успели да измамят. Разследващите съобщават за още два регистрирани случая на телефонни измами на възрастни жени, станали през последните два дни в Русе. И в двата случая престъпниците са успели да накарат жертвите си да изтеглят от спестявания в банки.

   Сигнал за първия случай е постъпил завчера във Второ РУ. Според заявеното от потърпевшата 68-годишна  жена, тя била потърсена на домашния си телефон от мъж, който се представил за полицейски служител. Той и казал, че се провежда операция за залавяне на измамници и са необходими 60 000 лв, а тя трябвало да окаже помощ като даде пари и злато. Жената приготвила наличните в дома си 2100 лева и златни бижута и ги пуснала през терасата на жилището си. После разговорът с мнимия полицай продължил, като той й съобщил, че част от измамниците вече са били заловени, но имало избягали и за да ги хванат ще трябват още пари. Той я попитал дали има пари в банка и колко. Тя му отговорила, че има около 9000 лв, след което отишла в клон на банката, изтеглила парите, а после по указание на «полицая» ги оставила в кош за смет на ул. Славянска в Русе.

   Сигналът за втория случай е постъпил във Второ РУ вчера следобед. Пострадала от измамата е 79-годишна жена. Тя била потърсена на домашния си телефон от мъж, който се представил за «полицай Попов» от криминална полиция. Той обяснил на жената, че ще стане обект на телефонна измама, затова трябва да съдейства като си даде и мобилния телефон, за да може той да слуша по него какво ще искат измамниците. След това възрастната получила второ обаждане, при което е била заплашена, че трябва да даде сумата от 42 000 лв за операция на дъщеря си. После мъжът, който се представил за полицай, я напътствал по телефона, докато тя изтеглила пари – 4 000 лв от банков клон, а по-късно ги хвърлила през терасата на жилището си на непознато лице.

   Двата случая са документирани от разследващите като са образувани досъдебни производства.  

 

За да се предпазите от телефонни измами полицията съветва:

   - Ако бъдете потърсени на домашен, служебен или личен (мобилен) телефон от непознати, не предприемайте инициатива да водите разговора;

   - Запазете самообладание;

  - Не разказвайте за Вашия личен живот, приятелско и семейно обкръжение, не се доверявайте;

  - Незабавно се опитайте да влезете в контакт с вашия близък, за който Ви се представя събеседника;

   - Опитайте се да потърсите логика в ситуацията. Незабавно се консултирайте с ваши близки, познати или съседи, за които считате, че имат по-големи познания по търговски, юридически или други въпроси;

   - Под никакъв предлог или повод не давайте пари или ценности на непознати лица;

   - Бъдете много внимателни, когато Ви звънят от непознат номер. При всеки подозрителен случай, в който измамниците замесват органите на реда, полицейски служители, или полицейски служби, позвънете директно на тел. 112.

   Телефонният номер се избира без код, безплатно от цялата страна. Чрез него ще получите адекватна информация, а при необходимост и помощ;

   - При всеки подобен опит за измама, при най-малко съмнение се обадете незабавно на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР, защото само така ще бъде осуетена измамата и ще дадете възможност на разследващите органи да задържат конкретни лица.

 

    Внимание!

  След като сте провели съмнителен разговор с измамници, преди набиране на номер 112, трябва да сте убедени, че предишния разговор е приключил/прекъснал.

 Понякога извършителите остават на линията, разговорът не прекъсва, Вие набирате 112, а те отново се възползват от невниманието Ви и продължават разговора с Вас като се представят за дежурен оператор от 112.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама