Днес е : Вторник, 31 Март 2020

Слагат юзди на губернаторите след скандала с „царските конюшни”

Публикация 30 Sep, 2016 / akcent.bg

При прекратяване на съсобственост за имоти над 10 000 лв. те ще се консултират с Агенцията за приватизация

  Областните управители ще загубят право да се разпореждат еднолично с държавни имоти на стойност над 10 000 лв. в условията на съсобственост. Това гласят промени в Закона за държавната собственост, разработени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

  Министър Лиляна Павлова е представила измененията по време на заседание на Консултативния съвет в областта на проектирането, строителството и инвестиционния процес.

  Целта на предложението е губернаторите да сключват сделки с имоти (над 10 000 лв.) в съсобственост само след консултация с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, както е за всички видове държавна собственост.

  „По този начин в бъдеще ще се предотвратят сделките по чл. 45А от Закона за държавната собственост, както стана със земята под „царските конюшни“, отбеляза Павлова.

  В началото на месеца се разрази голям скандал покрай терена на бившите царски конюшни на бул. „Дондуков” в София, който беше продаден (с прекратена съсобственост) от областния управител Веселин Пенев за 658 870 лв. без ДДС. Купувач е фирма „Евротрансбилд” на Янко Иванов, бивш шеф в КТБ. След като информацията за сделката излезе наяве, започна проверка на прокуратурата, а Пенев подаде оставка.

  На 17 септември стана ясно, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу Веселин Пенев заради неизгодната сделка и произлезлите значителни вреди за българската държава.

  От регионалното министерство обясняват, че промените целят да гарантират държавната собственост, а основания за това са както непопулярните разпоредителни действия с държавни имоти, така и нуждата от синхронизация на Закона за държавните помощи със Закона за държавната собственост.

  Измененията предвиждат и премахване на възможността собственикът на земята да изкупи без търг сградите, когато са в режим на съсобственост.

Общоизвестен факт е, че едно от любимите занимания на областните управители на област Русе бе сделки с имоти- държавна собственост. За част от тях вече имаше намеса на съд и прокуратура, за други- предстоят.

 

Коментари

Реклама

Реклама