Днес е : Събота, 19 Септември 2020

Чешкият куклен театър "Мимотариус" гостува на русенска сцена

Публикация 27 Sep, 2011 / akcent.bg


 

            На 29 септември в рамките на Есенния салон на изкуството и културата, организиран от Община Русе, гостува чешкият куклен театър „Мимотаурус”. От 18 часа в салона на Държавен куклен театър – Русе ще бъде представен „Стара легенда” - камерен спектакъл за един герой, цигулка, свирка и няколко петрушки. Негов автор, режисьор, разказвач и композитор е Доминик Тесарж.

               Събитието се осъществява с любезното съдействие на Чешки център – София.

               Билети  на касата на кукления театър.

  Ето и повече информация за събитието:

 „Mimotaurus” е независим професионален театър, основан през 2003 г. от Доминик Тесарж. Идеята е да се обособи отворена платформа за сътрудничество на творци с различна насоченост. В проектите си „Mimotaurus” комбинира елементи от уличния, художествения, кукления и драматичния театър, като повечето от артистите са признати музиканти (акордеон, цигулка, китара, саксофон, виолончело). В репертоара си театърът има десетки съвместни постановки, покрай които възникват и няколко солови проекта на основателя на театъра.  Общият знаменател в проектите за възрастни е търсенето на поезия в странния гротесков свят, прилагайки игривост и преувеличение. Игривостта понякога е саркастична и изпълнена с черен хумор. В някой постановки се залага на традициите от неподправения народен театър или дори на пародии на библейски истории. В други се разкрива фаталната уязвимост на човека търсещ  дълбоките житейски взаимоотношения. Важна позиция в творчеството заемат приказките, които очароват с възможността да се използва чистосърдечната черно-бяла истина. В авторските приказки се работи с различни по вид кукли, жива музика и понякога чрез интерактивност с детската публика. 

   „Mimotaurus” е театър без постоянна сцена. От 2004 г. е със седалище в Прага, от където предприема пътувания из цялата Чешка република и Европа. Участва в редица местни и международни фестивали.

   Награди:

2005 г., фестивал „La Strada” , Аугсбург, Грмания (пиесата „Vysoké ImPrnákle”)

2008 г., фестивал „Zlomvaz”, Прага (пиесата „Zatracený děcko”)

2001 г., фестивал „Solistów Lalkarzy”, Лодз, Полша (пиесата „Stará pověst”)

   Авторският текст на „Стара легенда”, по мотиви от ранносредновековна легенда, е алегория за копнежа за идеали и жертвите, които трябва да се принесат, за да бъдат реализирани. Главното лице в постановката е княз Градоборж, който има всичко – красота, богатство и сила, но иска още повече. Иска да лети. А тази способност винаги е била притежание само на тези, които не са обвързани с нищо земно…  

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама