Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Около 80 души средно дневно възстановяват здравноосигурителните си права

Публикация 27 Sep, 2011 / НАП- офис Русе

Почти за 20 % от тях, пропуските им са били за повече от 3 години и се налага да внесат значителна сума

       Всяка сутрин пред офиса на НАП в Русе до започване на работното време се събира група от 20-тина граждани. Обикновено повечето от тях бързат да възстановят собствените си или на свои близки здравноосигурителни права, поради необходимост от спешно ползване на медицински услуги. Средно на ден около 80 човека заплащат наведнъж здравноосигурителни вноски, които не са издължавани за различни периоди над 3 месеца. Почти за 20 % от тях, обаче, пропуските са били за повече от 3 години и се налага да внесат значителна сума, която с лихвите достига към 560 лв. Възстановяването на здравноосигурителните права става от   датата на заплащане на всички дължимите вноски за последните 36 месецаза 2011 г. те са в размер на 16, 80 лв. месечно.

      Ако жител на Русенска област е платил дължимите здравноосигурителни вноски в деня, в който трябва да ползва здравни услуги и това все още не е отразено в системата на НАП, а трябва да постъпи спешно в болнично заведение, тогава той може да поиска от офиса на приходната агенция да му се издаде удостоверение, че е с непрекъснати здравноосигурителни права, което да послужи пред здравните органи. Лицето трябва да представи в НАП вносните бележки, с които да докаже направените от него вноски за здравно осигуряване. Това удостоверение се издава веднага, след внасянето на парите и  дава възможност да се ползва безплатна медицинска помощ за съответния период.

       Клиентите на НАП в Русе могат да проверят здравния си статус в салон № 1 в офиса на ул. «М-р Ат. Узунов» № 19 или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на интернет страницата на НАП чрез електронната услуга  „Здравноосигурителен калкулатор”. Вноските могат да бъдат платени по банков път, с пощенски запис  или чрез електронната услуга на НАП за плащане на данъци и осигурителни вноски по интернет.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама