Понеделник, 2 Октомври 2023

Близо 1000 русенски роми атакуваха Норвегия и Холандия преди 15 години, върнаха ги

Близо 1000 русенски роми атакуваха Норвегия и Холандия преди 15 години, върнаха ги
Публикация   11:13     29 Септ, 2016 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1175

Събитията от тогава изглеждат като тренировка спрямо сегашната бежанска криза, но в огромен мащаб и голям контрабанден потенциал

  Преди малко повече от 15 години роми от България атакуваха Холандия и Норвегия. По-голямата част от тях са русенци. Само за час и половина 169, основно от „Селеметя“, са се регистриралирано сутринта на 11 юли в Бюрото за бежанци в норвежката столица Осло.  Според  журналистът Пер Холм от вестник „Афтенпостен“ 98 на сто от тях ще бъдат върнати…

  Което и се случва скоро след пристигането им.

От износа на роми за Норвегия печелят главно софийски фирми, пише тогава в-к „Утро“. В Русе са били наети хора, които само продават билети и дават оскъдна информация, а автобусите тръгват от столицата , минават през Русе, за да вземат поредната „пратка“  и преминават Дунав мост. Билетите са били средно по 400 лева.

  За 10-на дни броят на „бежанците“ е достигнал 800 души.

  "Треската за пътуване сред ромите в Русе се задълбочава и придобива характер на епидемия", призна експертът по етнически въпроси в кметството Милан Миланов. Според него циганите се женели нарочно, за да ползват по-добри условия и да вземат повече пари в Норвегия. От няколко роми стоят на опашки пред общината. Поне по 3 автобуса цигани заминават седмично от дунавския град към Норвегия, други пътуват със самолет. Последните слухове обаче разтревожиха циганската общност в Русе.

  След публикациите в българската преса, властите в Норвегия започнали да се държат по-резервирано към "мургавите работяги" от България и се канели да ги връщат обратно. Информацията е от 9 юли 2001 година.

  Масовото настъпление на русенските роми към Осло започва на пети юни. Още първите пристигнали около 50 души са поискали политическо убежище с обяснението, че в България не зачитат правата им и са малтретирани. След месец 700 души вече са на норвежка земя по данни на емиграционната служба. Общо около 1000 наши роми, помаци и турци преброили властите в Осло от началото на годината до момента.

  Припомням  това, тъй като макар и малко по мащаби в сравнение със сегашната бежанска криза, има доста общи неща.

  Със сигурност първите „мигранти“, различни от истинските бежанци, са информирали свои близки и роднини от Афганистан и Ирак, и др. държави за по-добрите условия, които Стара Европа им дава. Така, подкрепяни и от поканата на г-жа Меркел, потокът от хора нарасна лавинообразно миналата година. За да се стигне до сегашния отпор на страните от Източна Европа, които видяха страните си като буферна зона и дават вече решителен отпор.

  Но наред с чисто човешкия проблем на преселниците става  ясно, че трафикът на бежанци е доста доходоносен. Както преди 15 години. Само че сега големият поток от хора предполага и значително повече пари.

  Както и фактът, че за разлика от нашите роми, които търсеха по-добър живот като жители на страна, извън ЕС, бяха върнати, то сегашните преселници не мислят да поемат обратно. Дори Европа дава пари, за да им бъдат създадени по-добри условия на живот у нас.

  Така че както преди 15 години някой е „подшушнал“ на русенските роми да потеглят към социално уредените държави, така и сега няма как да няма сценарий, зад който освен онези, които с войните произвеждат бежанци, активизират и икономически пришълци от вече поне три континента.

Така или иначе, и ние сме дали ноу-хау на света, макар и с доста негативен знак. Тогава експанзията е била спряна в зародиш, докато сега, умишлено или не, бе проспана цяла година. В година, през която стана ясно, че младите мюсюлмани няма да се внедрят в икономиката на големите европейски държави и че най-много да се превърнат в едни осеменители на застаряваща Европа.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha