Понеделник, 2 Октомври 2023

След седмица идва истинска зима

След седмица идва истинска зима
Публикация   15:19     05 Дек, 2010 /     akcent.bg   /     497

Очакванията са да посрещнем Коледа с хубав сняг

След средата на декември започва истинската зима у нас, като очакванията за тази зима са да е по-студена от нормата, обяви пред БТА Валери Спиридонов - заместник-директор на  НИМХ при БАН. Малко вероятно е това да е най-студената зима за последните 100 години, уточнява специалистът.
Очаква се чувствителното застудяване у нас да настъпи след средата на декември. Тогава и времето ще заприлича на това от началото на декември в Западна Европа - със сняг и ниски температури. Вероятността за валежи около Коледа у нас е значителна.

Може да се каже, че изминалият ноември в България беше сравнително топъл, отбеляза метеорологът и припомни, че така топъл ноември не е бил от 1926 г. Друга подобна година е била 1963.

Температурите от изминалия ноември не са от най-обичайните, но не са изключение, коментира  експертът.

 

"Очакванията за тази зима са тя да е по-студена от нормата за Европа. Малко вероятно е да се случи да е най-студената за последните 100 години.
Изказвания за "най-студената зима" са по-скоро  PR. За България, според международният проект „Сицилия”, тенденцията за средно-годишните температури до края на новия век е нарастване на средногодишните температури с около 3 градуса.

  Не трябва да се забравя, че последните 10 години са най-топлите в сравнение с целия период от миналия век. В този смисъл, част от това затопляне вече сме го "изконсумирали". Затоплянето през зимния период води до усещането за "изчезване" на преходните сезони - пролет и есен, които са по-малко засегнати.

Другата характеристика за от това изследване е че валежите са с тенденция за намаляване до края на века, като то да е по-значително - около 10-15%, в източната част на страната. Планините са по-малко засегнати, както и Западна България.
 Проблемът е, че при по-високи зимни температури времетраенето на снежната покривка ще намалее.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha