Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Кораби засядат по Дунав, нивото на реката критично ниско край Белене

Публикация 17 Sep, 2016 / akcent.bg

  Ниски нива на река Дунав затрудняват корабоплаването, съобщи директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков.

  Най-критична е ситуацията в района на остров Белене, където са се струпали около 30 самоходни и още толкова несамоходни плавателни съда.

  По данни на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" дълбочината в участъка е 1,90 метра, а ширината на фарватера (плавателния път) е 40 метра.  Капитаните трябва да провлачват много внимателно секциите си или да ги претоварват.

  "Всички корабособственици са уведомени за навигационната обстановка. На място е и патрулен катер", обясни Жеков. Не са рядкост временните засядания на кораби заради подценяване на обстановката от капитаните и несъобразяване с наложените ограничения, допълни той

  Прагове са се образували и в района на остров Вардим, под устието на река Янтра, край Батин и Попина. В тези участъци обаче не се налага провлачване на секции.

  Нивото на Дунава при Русе днес е 111 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още четири сантиметра.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама