Днес е : Понеделник, 27 Юни 2022

Три титли за русенските щангисти на Европейското за кадети в Полша

Публикация 14 Sep, 2016 / akcent.bg

   С три абсолютни европейски титли, една вицеевропейска титла и рекорд се завръщат русенските щангисти от  Европейското първенство по вдигане на тежести за кадети и кадетки до 15 и 17 години.

  Със злато в своите категории се завръщат Ангел Русев, Стилиян Гроздев и Кристиян Йорданов. С вицеевропейска титла се окичи друга русенка - Надежда Мей Нгуен. Всички те са част от Тежкоатлетически спортен клуб „Русе” и се подготвят от години под ръководството на треньорите Кръстина и Радослав Атанасови.

   Четирима от шестимата русенските представители в националния тим на първенството, провело се в Полша се окичиха с медали. Другите двама възпитаници на ТСК – Русе на първенството бяха Виктория Станева, която остана девета в своята категория и Цветелина Стоянова, която остана извън класирането заради записана нула в движението изтласкване. Плътно до състезателите по време на целия турнир бе един от техните треньори – Радослав Атанасов.

  Първи на състезателния подиум излезе Ангел Русев, който се състезаваше при най-леките 15-годишни кадети. При дебюта си на подобен форум, младият щангист завоюва три златни медала. В кат. 50 кг Ангел победи и в двете движения записвайки резултат от 81 кг в изхвърлянето и общ двубой от 190 кг. Наред с това резултатът му в изтласкването от 109 кг е нов европейски рекорд.

  Стилян Гроздев стана вторият русенски шампион в третият състезателен ден. Той се състезаваше в кат. 62 кг при 17-годишните. Стилиян грабна победите и в двете движения. Той изхвърли 121 кг и регистрира 148 кг в изтласкването за да събере двубой от 269 кг и да се очи със златния медал.

  Третата русенска медалистка -  Надежда Мей Нгуен спечели изхвърлянето, но остана втора в двубоя на категория до 48 кг при 17-годишните. С 65 кг тя грабна златото в изхвърлянето, но след 87 кг в изтласкването остана втора в движението и втора в крайното класиране с двубой 152 кг.

  Последен от русенските щангисти на състезателния подиум излезе Кристиян Йорданов, който се състезаваше в категория до 69 килограма при 15-годишните. Русенецът стана безапелационен победител и записа резултати от 109 кг в изхвърлянето и 141 в изтласкването. Така Кристиян завоюва златото с двубой от 250 кг.

  Завоюваните отличия и цялостното класиране на русенските щангисти е признание за добрата работа в ТСК – Русе и работата на треньорите Кръстина и Радослав Атанасови. Неоценима помощ за осигуряване на най-добрите условия за тренировка оказва президента на клуба доц. д-р Кирил Панайотов. На практика, от шестимата наши представители в националния тим, четирима се качиха на стълбичката.

  Част от медалисти се прибират в четвъртък с полет от Варшава.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама