Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Нови винени сортове грозде за България отглеждат в Русенско

Публикация 09 Sep, 2016 / Румен НИКОЛАЕВ

Реколтата се очертава да запази миналогодишните си обеми и доброто качество

  Пет  нови сорта винено грозде от около 100 дка . Това съобщи за АкцентБГ  директорът на Териториалното  звено на ИАЛВ Веселин Симеонов.

  Грюнер Велтлинер  е австрийски сорт бяло винено грозде, което се отглежда в Николово. Винарски съюз – Нисово е заложил на сравнително новия и все още малко познат  сорт за страната Симеон.

  Италианският Сан джовезе са засадили лозарите и винопроизводители  в Ценово и в Средна кула, а Сира- в Сваленик. В Пиргово берат високодобивния сорт Евмолния.  Останалите са познаните Мерло, Каберне, Каберне фран, Мискет, Совиньон блан и на места- Ризлинг.

  По данни на информационната система в Русенско има 16 000 дка  лозови насаждения, но рекултивирани са около  5000 дка. От тях новозасадените по съвременна технология са едва 2100 дка.

  Първите информации и прогнозните добиви  са за реколта от 450 до 800 кг. от дка в зависимост от сортовете, дали лозята са стари или нови и от района.

  Миналата година са  1 300 хил. кг. , като се очаква тази кампания набраното грозде на е с до 10 на сто повече.

  Без да има официална и точна информация,  лозята  до 1 дка  на частни стопани  са между 2 хил. и 3 хил. дка., но те не са задължени да се регистрират.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама