Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Съединение… но късо…..

Публикация 08 Sep, 2016 / Румен НИКОЛАЕВ

Днес Единението е натикано в Уединение…

   Днес  България отбелязва Съединението…. Голям празник, от голямо значение за историята. Телевизии, възстановки, пламенни речи…. Интервюта, коментари, церемонии ….

  За пореден път и Русе отбелязва този важен за България Ден. За пореден път, с голям патос и съдържателни речи на зам. областния управител и на директора на Историческия музей, със заупокойна молитва от митрополит Наум и свещеници от епархията, духова музика, войскова част…. Като за кино…

…. И толкоз….

   За поредна година градинката пред паметника на загиналите в Сръбско- българската война 1885 г. побра в празничния /почивния/ ден стотина граждани извън протокола- и те вероятно роднини, близки или случайно минали и загледали се в ритуала….

  Сценарият много добър, словата- също, но …. Няма душа…..

   Както я няма и в човешките взаимоотношения …..

  И като става на въпрос за Княжество България и Източна Румелия….  То днес те продължават да съществуват. Съединението не прави обединение…. Още повече когато е изкуствено…. Води дори до късо съединение.   

  Как т.н Реформатори от опозиция минаха в управляващи? Избирателите им дали затова са ги подкрепили? Гледаш, и не вярваш на очите си, но е факт- атакистите рамо до рамо с партиотите на Каракачанов и на Симеонов /не че не са били заедно с последния/.

  И като стана дума за Княжество България и Източна Румелия- почти ежедневно слушаме за напъна къде и как се правят магистрали, но за този от Русе до Бяла- нито дума. Нито на местно, нито на национално ниво…..

  Разликата между Северна и Южна България е вече доста дъвкана тема…. Само дето вече като стане въпрос за промяна, то тя е насочена към Северозапада…

  А на Изток- тържества. Едва ли Русенско е преживяло такъв възход според  една партийна хроника, която само красноречиво потвърждава срастването на партия и държава…..

  И пак за сме обективни на МАХ…. Вината не е само в тази партия. Защото в нея има партиен живот, има емисари, има дейност… Докато другите партийни отговорници, приватизирали една или друга абревиатура, само се нагаждат и чакат подаяние….

   Грозна работа… Няма Съединение! Има приСъединение. И то от най-елементарните. Механичен сбор  от лични интереси на местни лидери, представящи се на различни предизборни позиции.

   Както Европа определено е на две писти…. така и държавата ни. На Северна България и Южна.. Магистралата, както пишат вече доста медии, на юг отвежда румънци и българи да празнуват Съединението в Гърция, докато по пътя Русе- Бяла властва смъртта.

  Това сме ние… така празнуваме- на гръцките плажове и острови, из царевицата на село, в партиен слугинаж винаги със силните на деня…..

  Но както е казал г-н Борисов, „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме”… Но в случая с тази разлика, че той разбира, какво казва, за разлика от други негови партийни функционери….

  Със сигурност настоящото Съединение не води до Единение, по-скоро до Уединение…

  Но само у онези, които не се Съединяват механично, финансово и периодично….

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама