Днес е : Вторник, 31 Март 2020

И пак: Кой губи и кой печели от дългите почивни дни?

Публикация 05 Sep, 2016 / akcent.bg

За пореден път нищим темата нужно ли е сливане на празници

  Празничните и почивни дни винаги са добре дошли за служителите. Те обаче предизвикват широка дискусия за това, кой печели и кой губи от неработния период.

  Основателят на Съюза на работодателите в България Васил Василев и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин коментираха темата в студиото на "България сутрин".

  "Почивните дни не са много, проблем е отработването и сливането им. Това произлиза от мързела на администрацията и е изцяло нейно решение, а не на хората. За чиновниците е много по-добре да не работят четири дни", категоричен е Васил Василев.

  Той добави, че според проучвания производителността на хората в събота е 30%. По този начин страда икономиката и това предизвиква проблем на фирмите, които работят с чужбина.

  "За да бъдат доволни хората нека да се обяви тридневна работна седмица. Но нали трябва да се работи и да се яде", настоя гостът на Bulgaria ON AIR.

  Благой Рагин е на мнение, че най-губеща от почивните дни е София, а най-печеливша е Гърция. По думите му почивните дни са добре дошли още за хотелиерите и ресторантьорите по нашето Черноморие.

  "Хубаво е хората да оставят парите си в страната, за да се движи пазарната икономика. Тази година ще е една от най-силните, такива са прогнозите. Най-хубавото е, че бизнесът вече излиза на светло и има консенсус в нашите редици", коментира председателят на БХРА.

   Той апелира хората да изберат българските обекти и да не изнасят готов капитал.

  Според Васил Василев би било най-правилно всяко предприятие да решава за себе си. За държавните учреждения той предложи хората да си вземат платен или неплатен отпуск, ако държат да слеят почивните дни с празниците.

  "Ако управляващите не могат да се харесат на хората с икономически, социални мерки или мерки за сигурност, те им дават това, което не е тяхно. Трябва да се обясни на управляващите логиката на икономическото мислене", добави основателят на Съюза на работодателите у нас.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама