Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Над 20 големи в газовия бизнес идват за хъба във Варна

Публикация 04 Sep, 2016 / akcent.bg

  Над 20 международни инвеститори и газови оператори ще участват в кръглата маса за хъба “Балкан”, която ще се проведе на 5 септември във Варна. До края на деня в петък от “Газпром” не бяха потвърдили участие. Организатор е “Булгартрансгаз”, водещ на събитието е вицепремиерът Томислав Дончев, очаква се основното изказване да е на премиера Бойко Борисов. В кръглата маса ще участват още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и други.

  Във Варна идват “Бритиш Петролиум”, ОМВ, азербайджанската СОКАР, немската РВЕ, операторите на мрежите в съседните държави - “Трансгаз” от Румъния, “Сърбия газ”, гръцката ДЕПА, както и един от големите доставчици на втечнен газ - “Шение” от САЩ. Участие са потвърдили и банка “Ротшилд”, “Алианц кепитъл партнърс”. Във Варна ще бъдат и словаците от “Ийст ринг”, както и от Ай Си Джи Би - компанията, чиято ще бъде собственик на газовата връзка на България с Гърция.

  Идеята е пред инвеститорите да бъде представена концепцията за газовия разпределител. За европейското измерение на хъба ще говори Клаус-Дитер Борхард, шеф на “Вътрешен енергиен пазар” в дирекция “Енергетика” на ЕК.

  След представяне на концепцията за газовия хъб се очаква участниците да заявят интерес.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама