Понеделник, 2 Октомври 2023

Виното и красотата на България връщат Любен Рабчев след 40 год. в САЩ

Виното и красотата на България връщат Любен Рабчев след 40 год. в САЩ
Публикация   11:26     31 Авг, 2016 /     akcent.bg   /     1382

  Той е необикновена личност, един „богат и преуспял" човек, сбъднал детската си мечта в Америка, за да направи втори съдбовен избор половин век по-късно – да се завърне в родината си. Близо петдесет години след като емигрира в САЩ, писателят Любен Рабчев се връща в България и създава винарско-хотелския комплекс на брега на Дунав.

  Днес той представи книгата си "От Калифорния до Стълбище" в литературния клуб "Перото" в НДК, а преди това даде интервю  за Bulgaria ON AIR.

 Той е роден през 1942 г. в село Бяла черква, а през 1968 г., по времето на тоталитарния режим, емигрира в САЩ. Там работи като метач, автомонтьор  и после развива успешен бизнес  с верига магазини за авточасти. След като става милионер, продава бизнеса си и се отдава на спокоен живот на яхтата си. 

  "Носталгията е за малодушните хора.", заявява той. Връща се, заради виното и красотата на България. Описва родината си като библейскта красота с потенциала на Швейцария.

  Семейната история на писателя е силно свързана с виното ."Ние сме винари от седем поколения. " и сега отново възобновява традицията на фамилията.

  Освен с виното, което произвежда, писателят се гордее и с книгата си  "От  Калифорния до Стълбище", която започва да пише още преди  50 год. "Книгата е за тези, които са в  САЩ, но също и за  тези хора , които искат да се върнат в България. Наръчник за хората да се предпазят от грешки."

  Любен Рабчев намира за много лесно човек да успее в Америка, а рецептата включва-  честност,  трудолюбие и внимание към желанията на клиентите.

  "Реинвестирайте парите си. Капитализмът иска постоянно да инвестираш в бизнеса, иначе конкуренцията ще те смаже.", обръща се той със съвет към българските бизнесмени.

  Любен Рабчев е предал бизнеса на дъщеря си, която е успешна бизнесдама в Калифорния, а за себе си казва, че е като птиците- през зимата в Калифорния, през лятото в България.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha