Днес е : Неделя, 19 Септември 2021

България може да произвежда електромобили

Публикация 26 Aug, 2016 / akcent.bg

Автомобилът развива над 90 км/ч и може да измине до 150 км с едно зареждане

 България има уникалния шанс да започне да произвежда градски миниелектромобил с широко приложение - за лично използване и за нуждите на различни бизнеси. Возилото носи името Harmony (Хармони) и ще бъде представено на 29 август в София, пише Economic.bg

  С едно зареждане колата може да измине до 150 километра. Електромобилът развива скорост от над 90 км/ч. при четири часа пълно зареждане от обикновен контакт. Той разполага със сменяеми акумулатори, може да се зарежда на външна станция, а при необходимост и да се захранва от външни консуматори. Хармони е  широкоприложима - от персонален пътнически електромобил до  мини-пикап за разнос на стоки и храни. 

  Возилото заема площ по-малка от едно стандартно паркомясто и това я прави изключително подходяща за тесните градски улици и постоянно недостигащи места за паркиране. 


  Електромобилът се разработва в рамките на проектите PlusMOBY и FreeMOBY (Устойчива градска е-МОБИлност), по които Българска асоциация Електрически Превозни средства (БАЕПС) работи в консорциум с партньори от Италия, Великобритания, Испания, Полша, Австрия, Дания и Румъния с финансиране по Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания. 
 
 МОБИ-колите със слънчеви батерии на покрива съчетават в едно предимствата на възобновяемата енергия от слънцето и екологичния електромобилен транспорт, който е без алтернатива за по-чиста, по-безшумна и здравословна градска среда. Продукцията на над 80 фирми в страната се използва във водещи марки от автомобилната индустрия и амбицията на БАЕПС да се използва тези компетенции за Хармони. 
 
 Дизайнът е направен в рамките на проекта от водещи италиански автомобилни дизайнери, а колата може да се произвежда и в България както за вътрешния пазар, така и за износ. Български инженери моделират и оптимизират захранването на вторичните енергоконсуматори (фарове, чистачки, отопление). Част от калкулациите и планирането на бъдещото производство също се правят в България.
 

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама