Нагласите в мисленето, които различават богатите от средната класа

Нагласите в мисленето, които различават богатите от средната класа
Публикация   23 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     780

  Понякога представителите на средната класа не разбират съществени особености в начина на мислене на богатите и това им пречи да се изкачат по финансовата стълбица. То ги застопорява на високия ръб на средната класа, без път нагоре.

   Това посочва в материал в Business Insider авторът Стив Сайболд. Той смята, че не е правилно да се гледа с лошо око на богатите и да се използват клишета, изпълнени с негативност, като „богатите просто имат късмет, който аз нямам“, „богатият г-н Х е имал нечестно предимство пред мен“, „богатите са стиснати“, „те са егоисти“. Сайболд смята, че много от хората в средната класа могат да повишат дори повече жизнения си стандарт и да станат богати, ако приемат подходящия начин на мислене. Казва, че богатите постъпват различно от средната класа, защото са ръководени от следните 5 важни и ценни нагласи в мисленето:

   1. Богатият не се страхува да му е некомфортно, в живота му да тече известна доза риск. Докато повечето други хора в живота си поставят приоритет №1 да им е сигурно. Те търсят физическия, психологически и емоционален комфорт и това е приоритетната цел за средната класа, която я лишава от способността да рискува и да печели.

   2. Богатите мечтаят за бъдещето, блокираните в средната класа са отраснали с носталгични истории за това колко е било прекрасно миналото. Вместо да приемат колко по-добри са били музиката, храната, спортистите, ценностите и т.н. на „добрите стари дни“, богатите са оптимисти и ориентирани към бъдещето. Те не се захранват от спомените, а черпят от миналото само необходимите уроци и гледат напред

   3. Богатите са по-уверени в себе си. Негативното и пренебрежително отношение към личните им качества заради факта, че имат пари, са ги мотивирали рязко да залагат на себе си и своите сили и така да успяват. Богатите често имат безстрашно съзнание, което ги издига над околните и им помага да се движат нагоре към това, което искат, противоположно на движението на бягане от това, което не искат, извършвано от много други хора.

   4. Богатите вярват, че парите са свързани със свобода. Средната класа мисли, че парите заробват. Погрешна гледна точка е, че личното богатство служи за показност. Парите са само средство за преследване на мечти и планове. Мечтите и плановете са по-важни от парите. Богатите използват парите, за да се борят с натиска – на потискащата здравна система, на нездравословната работна среда, на лошите шефове и неприятните ситуации. С парите си осигуряват сигурност, за да могат ако искат да ги напуснат.

   5. Богатите внимателно подбират с кого общуват. Неслучайно те са често критикувани, че имат тесен вътрешен кръг. Знаят, че личността се оформя от хората, с които човек контактува всеки ден, затова подбират обкръжението си. Коментари

  •     Силвия 

    Богатите често са безскрупулни

Коментирай

   captcha