Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Проектът за промяна облика на кея в Русе вече е готов

Публикация 19 Aug, 2016 / akcent.bg

Новата оперативна програма “Региони в растеж” ще даде възможност най-сетне градът да се обърне към Дунава

   Готов е проектът за благоустрояване на русенския Кей по новата оперативна програма “Региони в растеж”.
 

  Това съобщиха от общинската администрация, цитирани от ruse-news. Стремежът е крайбрежната зона отново да се превърне в любимо място за разходка, отдих, забавление и спорт.

   Проектът предвижда обновяване на пешеходните алеи, изграждане на панорамна велосипедна алея, две сцени на открито, три детски площадки и две площадки за фитнес на открито.

   Булевард „Придунавски“ ще стане двупосочен, чрез реконструкция и разширение и по него да преминава градски транспорт. Организацията на движение ще се подобри след изграждането на ново кръгово кръстовище на пресечката на бул. „Придунавски“ с улиците „Цар Фердинанд“ и „Райко Даскалов”. Прелезът при Речна гара ще се отвори и това ще позволи на туристическите автобуси да имат пряк достъп до понтоните.

Всички шест пешеходни надлеза (т.нар пасарелки) ще бъдат реконструирани. Изцяло ще се изгради нов надлез при ул. „Велико Търново“, тъй като сега съществуващият не отговаря на съвременните строителни изисквания. Пасарелките ще са с лек и съвременен дизайн.

Ще бъдат обновени зелените площи, ще бъде подновено осветлението и ще бъдат поставени нови пейки. Детски площадки и площадки за фитнес на открито ще са на разположение на децата, техните родители, жителите и гостите на града. Предвидени са и два паркинга с над 100 паркоместа.

Изцяло нов пътен участък ще бъде изграден от Многопрофилната болница до ЛВЗ. Тази улица ще е естествено продължение на бул. „Придунавски. Предвидена е и реконструкция на съществуващия подход към Музея на транспорта и видеонаблюдение, с което да се предотвратяват вандалски прояви.

Кметът  Пламен Стоилов разкри още, че се предвижда и изграждане на нова кейова стена, която ще позволи по-високо ниво на обслужване на корабите, които акостират в Русе. Близо до нея пък ще бъде обособено яхтено пристанище.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама