Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

Рио: случайни изстрели и променящи цвета си басейни

Публикация 14 Aug, 2016 / Webcafe, по WSJ

Бразилия получава противоречиви оценки за организацията на игрите: спортните събития са с недостатъчен персонал, а зрители, изнервени от чакане на опашки, за да влязат в залите и стадионите просто се отказват.

   Хедиламар Алмейда Мусонс, одобрена за олимпийски доброволец, получава имейл в сряда сутринта, в който я питат дали ще може да дойде до голф-игрището, където отчаяно са нужни англоговорящи доброволци.

   Има само един дребен проблем: Мусонс все още е в Испания и чака от организаторите в Рио известие къде и кога трябва да отиде.

   Игрите като цяло избегнаха сериозни бедствия, но все пак някои гафове, включващи пропуски в сигурността и недостиг на храна, пречат на Бразилия да изпълни обещанието си да направи успешна първата олимпиада в развиваща се страна.

   Организаторите и властите работят за отстраняването на проблемите в крачка. За да намалят чакането на зрителите за храна например, рецептите бяха опростени.

   За да се ускори преминаването през проверките за сигурност, в някои случаи случайните ръчни проверки на личния багаж бяха заменени със скенери като на летище.

   При откриването на олимпиадата в събота, десетки хиляди билети останаха неизползвани, тъй като феновете са чакали твърде дълго, за да влязат в залите, а после са се отказали, разкриха организаторите.

   Продадени са около 82% от билетите, което отговаря на средните стойности за последните осем летни олимпиади, от 1984 до 2012, но е под нивата на Лондон 2012 и Пекин 2008, където бяха продадени над 95% от достъпните места.

   Армията от доброволци, която трябваше да поддържа гладката реализация на игрите, е изнервена и недоволна.

   Доброволци разкриват, че многобройните потенциални сътрудници така и не са се явили втори път, след като са получили работно облекло и безплатни ръчни часовници. В резултат спортните събития са с недостатъчен персонал.

   Мнозина се оплакват във Facebook, че не знаят къде и кога да се явят. В сряда някои доброволци бяха преразпределени в движение, за да работят с техническо оборудване на олимпийското голф-игрище.

   "Доброволците са едно от нещата, които все още доизпипваме," казва Марио Андрада, говорител на организационния комитет на олимпиадата, признавайки, че в някои случаи са се явили само 20% от очакваните доброволци.

   Андрея Барош, 30-годишна активистка за набиране на средства за социални проекти в Сао Пауло, кандидатствала за доброволец, казва, че е получила писмо от олимпийския комитет в края на юли, с което я канят на работа на Маракана.

   Тя е приела, но все още очаква допълнителни инструкции. Също като испанската си колежка.

   "Взех си 15 дни отпуск, за да се посветя на доброволческата работа, и за съжаление съм си тук, без график, у дома," коментира тя.

   Сигурността остава сериозно предизвикателство.

   В четвъртък например, докато полицията патрулираше в засада в едно от големите гета, в друго течеше нещо като полувоенна операция. За да се избегнат инциденти се налага военни да ескортират олимпийските коли от спортните зали в квартала Деодоро - вторият по големина район в мрежата от олимпийски съоръжения в Рио

   В началото на игрите случаен куршум попадна в шатра на медиите; властите обявиха, че е бил изстрелян от близък квартал по полицейски робот с камери. В сряда друг случаен куршум бе открит в защитената зона на конюшните към центъра по езда. Бразилски генерал обясни на репортерите, че е от престрелка в съседен квартал.

   Вероятно най-видимият символ на затруднения с провеждането на игрите, който спортистите и телевизионните зрители по цял свят забелязаха тази седмица, беше водата в басейните за водна топка и скокове, която стана зелена - в резултат, според представители на организаторите, на недостиг на химикали за обработка на водата.

   Играчите на водна топка се оплакваха от парене в очите, въпреки че властите заявиха, че няма опасност за здравето на спортистите.

   И все пак игрите преливаха от ентусиазъм.

   Шумни, неукротими тълпи, които не се колебаят да заемат страна, сякаш всеки момент ще излязат на терена, са друг детайл от картината. Те изпълват стадиони и зали с оглушителния си рев или освиркване - понякога то е насочено срещу руснаци или американци, а най-често срещу редовния конкурент - Аржентина.

   На тенис-кортовете, тъжното "Obrigado!" на съдиите - "Благодаря!", след поредния призив за тишина - се чува след почти всеко разиграване, като феновете крещят или подвикват дори докато играчите се канят да изпълняват сервис.

   "Това бяха първите олимпийски игри в Южна Америка - нещо много важно за нас," каза говорителят на Международния олимпийски комитет Марк Адамс в четвъртък. "Важно е не само да говорим за универсалност и глобалност, или да говорим за солидарност, но и да я прилагаме. И с проблемите, които тук има като икономика и политика, и други неща, това е още по-важно."

   Въпреки първоначалните опасения, много от посетителите на града казват, че са доволни от престоя си.

   Еоин Нотън, физиотерапевт от Ирландия, която е доброволец за Ирландия и помага на гребците, казва, че дори така притеснявалото мнозина замърсяване на водата в езерото всъщност не е било сериозен проблем - и че Рио е доказал, че олимпиади могат и би трябвало да продължава да се провеждат в развиващи се страни.

   "Всичко беше чудесно," коментира Нотън. "Трябва игрите да се разпростират на нови места, това е самата идея на олимпиадите."

   Предизвикателствата показват подводните камъни на решението на МОК да провежда игри и извън Европа, Азия и Северна Америка. Стотици хиляди олимпийци, туристи и журналисти се оказаха в страна, която е насред най-дълбоките си икономически и политически кризи, в град, пропит от мизерия и престъпност.

   Управата на Рио казва, че разходите около олимпиадата са достигнали $12 млрд., включително публични и частни инвестиции в зали, пътища и друга свързана инфраструктура.

   Това е само част от около 50-те млрд. долара, които Русия похарчи за зимната олимпиада в Сочи през 2014 - игри, в които транспортът, проверките на сигурността и доставките на храни като цяло работеха по-гладко, отколкото в Рио.

   Предизвикателствата пред Рио се засилиха в последната година, когато местният организационен комитет започна да ограничава разходите.

   Миналата година бе намален заявеният брой доброволци, които трябваше да бъдат обучени да помагат на посетителите, и беше орязана висшата кухня.

   Недостигът на храна е най-видим в Деодоро. Още в първия ден на олимпиадата, будките за закуски там останаха без храна. Към вторник много от тях бяха ограничили менюто.

   Организаторите в Рио признаха проблема с храната и казаха, че нещата се подобряват, с допълнителни камиони за храни, увеличена работна ръка и ускорено обслужване на опашките.

   Най-голямото опасение за посетителите обаче си остава сигурността, която отдавна е проблем в 6.5-милионния град.

   За последно поводи за опасения имаше във вторник вечерта, когато автобус с журналисти  беше уцелен с "нещо", което счупи два прозореца и рани трима души.

   Организаторите и източници от полицията коментираха, че според разследващите автобусът е бил замерван с камъни като акт на вандализъм, но няколко пътници заявиха, че смятат, че са станали жертва на обстрел.

   Лий Майкълсън, кореспондент на женския баскетболен сайт Hoopfeed.com, казва, че автобусът е започнал да отбива, когато пътниците са му изкрещяли да продължава да кара.

   "Не съм сигурна, че каквото и да е по-сериозно да се случи, те биха били подготвени и готови да действат според начина, който изисква ситуацията," каза Майкълсън в сряда.

   Андрада коментира, че сигурността е била приоритет на организаторите, и че те гарантират безопасността на всички присъстващи на олимпийските игри. "Мисията ни е да направим Рио най-безопасния град в света," каза той. "Когато спортист отива на състезания, той казва: 'Ще спечеля", и ако не спечели, не съжалява, че го е казал."

   Преди Игрите, вероятно най-големият скандал беше спорът дали руските състезатели трябва да участват в игрите, въпреки доказаната държавно организиран допинг-програма.

   В сряда Себастиан Коу, президент на глобалния регулаторен орган по лека атлетика, вметна, че проблемът с Русия не се обсъжда между спортистите, а те по-скоро си говорят за "качеството на храната, дължината на опашките, комфорта на леглата."

   Коментарът е особено хаплив, като се има предвид, че Коу беше председател на организационния комитет на игрите в Лондон през 2012-та.

Коментари

Реклама

Реклама