Днес е : Събота, 24 Юли 2021

ФТТ „НАЙДЕН КИРОВ“ С БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ТУРНЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Публикация 09 Aug, 2016 / akcent.bg

Русенската формация покори сърцата на зрителите и със съвместен концерт с танцьори от Южна Африка, остров Фиджи, Перу и Тайланд

   Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ се завърна преди броени дни от двуседмично турне във Франция. Ансамбълът взе участие в Международния фолклорен фестивал в Мартиг. Русенци показаха своите танцови и певчески умения в грандиозните концерти по откриването и закриването на фестивала. Най-атрактивно събитие според българите бе водното дефиле с 550 участници. Фолклорните групи бяха настанени в лодки, откъдето с жива музика и песни се придвижваха по водните канали на града.

  Според Богдан Донев, главен художествен ръководител на ФТТ „Найден Киров”, творческият екип на фестивала си е свършил работата професионално. Всеки фолклорен състав е имал възможност да демонстрира своите бит и култура. Русенци се представиха с множество концерти във фестивалното градче. Междувременно запознаха публиката с българските ритми и музика. Всеки български народен инструмент бе демонстриран поотделно, а подготвената вокална програма показа на френската публика характерното звучене на различните български фолклорни области. Сериозен интерес предизвикаха ревюто на български народни костюми  и кулинарната презентация на България. Фестивалната публика с охота опита от традиционна българска ракия, таратор и сухи мезета. Французите не пропуснаха да научат и стъпките на емблематичното за русенския регион Дунавско хоро.

  ФТТ „Найден Киров” покори сърцата на зрителите и със съвместен концерт с танцьори от Южна Африка, остров Фиджи, Перу и Тайланд. Във финалния танц по хореография на Богдан Донев се включиха всички групи.

  Специално, за да се наслади на този концерт, пристигна Негово превъзходителство Ангел Чолаков, извънреден и пълномощен посланик на България в Париж. Той изрази възхищението си от таланта на русенци и ги покани да гостуват в Париж през октомври. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама