Събота, 30 Септември 2023

25% от БВП на България ще изчезне, ако спрем заемите и евросубсидиите

25% от БВП на България ще изчезне, ако спрем заемите и евросубсидиите
Публикация   16:22     05 Авг, 2016 /     akcent.bg   /     815

Кирил Петков, съосновател на Център за икономически стратегии и конкурентоспособност и MOVE.BG, за зависимостта на България от заемите

  Ако България спре да взема нови заеми, с други думи балансира бюджета си и спрат евросубсидиите, една четвърт от българската икономика, от БВП на страната, би изчезнала. С други думи че една четвърт от българската икономика е зависими от възможността на държавата да взима заеми и да привлича евросубсидии. Това каза Кирил Петков, съосновател на център за икономически стратегии и конкурентоспособност и гражданската платформа MOVE.BG, в предаването Boom&Bust.

  Той коментира резултатите от съвместно изследване на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност и MOVE.BG, опитващо се да даде отговор на въпроса за силните и слабите страни на българската икономика. Изследването обхваща всички 300 хил. работещи компании в България и е базирано на методологията на анализа на професор Майкъл Портър в Харвард за Америка.

  Има няколко начина за вливане на свеж капитал в България – преки чуждестранни инвестиции, заеми, евросубсидии и износ. Само 21% от всички компании в България обаче се занимават с износ или имат експортен потенциал, докато в света обикновено този дял е в рамките на една трета. Оснве това в България компаниите с експортен потенциал са по-слабо производителни и съответно конкурентособни, което е точно обратното на традиционната икономическа теория. С други думи фирмите, които работят само на вътрешния пазар имат по-високи приходи на служител, от тези които изнасят и то с 34%. Това прави икономиката на страната ни зависима от възможността на държавата да взима заеми и да привлича евросубсидии, коментира Петков.

   Стандартът на живот на всеки българин не зависи от компаниите, които работят за вътрешния пазар, а от експортния ни потенциал. Затова е важно заемите и субсидиите да се използват за повишаване на конкурентноспособността, каза още Кирил Петков.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha