Днес е : Вторник, 19 Януари 2021

Туризмът отчете 3.1 млн. чужденци и 10-годишен рекорд

Публикация 30 Jul, 2016 / akcent.bg

Чехи и поляци се връщат на нашето море, а българите предпочитат Гърция и Турция

  България отчита най-силното полугодие за последните 10 години по отношение на броя чуждестранни туристи, похвали се вчера ресорният министър Николина Ангелкова. За първите шест месеца сме посрещнали над 3.1 млн. гости от чужбина, показва официалната статистика.

  "Само за юни има 28% увеличение", отчете Ангелкова пред Нова тв. Притокът от Румъния е нараснал с 44%, от Германия - с 62%, руснаците и англичаните са с 18% повече, а туристите от Чехия почти са се удвоили, а при поляците има 177% скок.

  И докато поляците и чехите се връщат към България, много българи предпочитат морето в чужбина, показва проучване на Профи Кредит. 39% избират за летуване Гърция, 14% се ориентират към Италия, а всеки десети си избира Испания. Интересното е, че на второ място все пак се нарежда Турция -17% от сънародниците ни предпочитат да отдъхват там въпреки атентатите и напрежението.

  Средната сума, която са готови да похарчи българинът за ваканцията си, е 1260 лева. Половината от почиващите предпочитат да отсядат в хотел, а 40% залагат на апартамент под наем. Любителите на каравани и палатки са 16%, а други комбинират различни места за настаняване.

   Макар че често се обявяват за големи патриоти и зоват "Подкрепете българското", много народни представители ще си харчат заплатите за граница, отбеляза вчера БГНЕС. Анкетата на агенцията в парламента показва, че и депутатите харесват за летуване Гърция.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама