Днес е : Събота, 5 Декември 2020

`Монтюпе` е увеличила продажбите си със 17% през 2015 г.

Публикация 27 Jul, 2016 / capital

Компанията за авточасти е инвестирала близо 20 млн. лв. в завода си в Русе, двойно по-голяма сума е планирана за тази година

  Производителят на алуминиеви компоненти за автомобили "Монтюпе" е увеличил продажбите си през миналата година въпреки временното затваряне на една от линиите. Това става ясно от отчета на дружеството, който е публикуван в Търговския регистър. Компанията, която е собственост на френската Montupet, от девет години има производствено предприятие в Русе, като през 2015 г. приходите й за първи път минаха границата от 200 млн. лв. След силния ръст през миналата година за 2016 г. дружеството прогнозира по-умерени резултати. Въпреки това от "Монтюпе" планират да удвоят инвестициите си през тази година, които се очаква да достигнат близо 40 млн. лв.

         По-добри резултати

  Заводът в Русе произвежда отливки и компоненти от алуминий за двигатели и ходова част на различни марки автомобили – Audi, BMW, Ford, Volvo и Renault. През миналата година месечното производство е нараснало до 1.8 тона спрямо 1.5 тона предходната година, а направените отливки са се увеличили със 17% до 1.7 млн. броя. През 2015 г. в производство са пуснати три нови продукта, а шест са в развитие, става ясно от отчета на компанията. Приходите от продажби на компанията също са се повишили със 17%, лек ръст има и на печалбата (виж таблицата). В предприятието са били наети допълнително над 130 души, с което общият им брой е достигнал 925 в края на годината. През 2015 г. "Монтюпе" е инвестирала 19.4 млн. лв. основно в нови сгради и оборудване.

         Ефект от временното спиране

  От отчета става ясно, че ефективността на машините се е подобрявала през миналата година, но временното спиране на една от линиите частично е попречило на тази тенденция. Става дума за заповедта за спиране на линия 1 от производство, която беше издадена от РИОСВ – Русе, през септември след сигнали от граждани за миризми в района, където се намира предприятието. Заводът на "Монтюпе" е разположен в индустриална зона заедно с много други заводи и в близост до други индустриални зони. От компанията категорично отрекоха те да са замърсителите и оспорваха заповедта. Два месеца по-късно Върховният административен съд отмени наложеното предварително изпълнение и линията беше пусната отново. Самото дело по същество ще се гледа чак през февруари догодина.

            Прогнози

  След значителното увеличение на обемите през миналата година през 2016 г. се очаква по-нисък растеж, посочват от ръководството на компанията. Прогнозата е продажбите да нараснат с 8%, т.е. да достигнат около 240 млн. лв. Портфолиото продължава да се увеличава с развиване на нови версии на някои продукти, става ясно от отчета. Печалбата се очаква да достигне 49.5 млн. лв. (около 2% ръст).

  След вложените близо 20 млн. лв. през миналата година за 2016 г. компанията планира инвестициите й да нараснат двойно и да достигнат 19.9 млн. евро (38.9 млн. лв.). Новото оборудване ще е основно насочено към повишаване на капацитета, производителността и подобряване на околната среда, казват от ръководството.

            Промени в капитала

  През миналата година капиталът на българското дружество е бил намален наполовина чрез редуциране стойността на дяловете. Решението за това е взето от управителния съвет на френската Montupet още в края на 2014 г., а като причина е посочена нуждата от свободни средства. Така, след като от регистрирането си през 2005 г. компанията на няколко пъти увеличава капитала си, през май миналата година той е бил понижен до 33.9 млн. лв. от 67.8 млн. лв. От отчета става ясно обаче, че общият собствен капитал се е увеличил с около 15 млн. лв. заради ръста на неразпределената печалба.

          Нов краен собственик

  От половин година френската Montupet вече има нов собственик, става ясно от отчета. От 25 февруари 2016 г. канадската Linamar Corporation е придобила 100% от акциите в Montupet. Сделката няма пряко отношение към българското предприятие, чийто краен собственик е френското дружество.

  За желанието на канадската компания да придобие Montupet беше съобщено от Reuters миналия октомври, но официалните съобщения бяха оскъдни. Сега от отчета на българското дружество става ясно, че Linamar вече е едноличен собственик на компанията. Според съобщение на канадското дружество, чиито акции се търгуват на фондовата борса в Торонто, стойността на сделката е 771 млн. евро.

  Канадската индустриална група работи главно в производството и асемблирането на компоненти за автомобилната индустрия. Създадена е през 1966 г. и днес има 56 производствени предприятия в Америка, Европа и Азия. Персоналът й достига 23 хил. души. Продажбите й за миналата година са в размер на 5.2 млрд. канадски долара (около 3.6 млрд. евро).

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама