Днес е : Неделя, 4 Юни 2023

Антоний Гълъбов: Няма Студена война, силите не са само две

Публикация 23 Jul, 2016 / akcent.bg

Европа е щраус, който си е заровил главата, но други части са му все по-видни, заяви Татяна Буруджиева

  Социологът Антоний Гълъбов заяви пред БНТ, че приказките за нова Студена война са пресилени.

  "Няма две суперсили, повече центрове на влияние има. Много от звездите са в ретроградна фаза. Големите важни играчи се намират в тежко състояние. Големите лидери не са си на местата", каза Гълъбов.

  Според него това се дължи на предоваряването на разбирането, че не можем да се върнем към открито противопоставяне и на подценяване на регионални конфликти.

  "Прилича на Студената война, но не е. Много по-сложни за отношенията. Рисковете са и от двете страни, не само от запад или само от изток, каза Гълъбов.

  Според него след Арабската пролет Турция влезе в конкуренция със Саудитска арабия и Иран, които представляват трите политически доктрини на исляма. Зад Иран е Русия, а зад Саудитска Арабия - САЩ. Турция се опитала да се сближис ЕС, за да изравни резултата, но опитът бил неуспешен. Гълъбов каза още, че конкуренцията между тези три държав касае пряко Европа, но тя няма инструменти, с които да се намеси в нея.

  Социологът Татяна Буруджиева също коментира, че международните отношения са много деликатни и сложни. Тя обърна особено внимание на ситуацията в Турция.

   "Демокрация не се прави с унищожение на книги, с преследване на интелигенция. Това прилича на сталинските времена", каза Буруджиева.

  Споед нея ЕС няма силни лидери, а САЩ и Русия са имали много по-ясни позиции по отношение на Турция.

  "Не можем да се крием по този начин. Абсолютно вече задължително става да седнат и да се разберат тези хора. Ако въведат смъртното наказание... Те са го въвели по улиците Това ли е критерия за една демокрация? Европа прилича на щраус, който си е заровил главата, но някои други негови части са все по-видни. Европа прилича на една разплетена кошница, която се разпада".

  Това каза още Буруджиева.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама