Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Ердоган пред Ал Джазира: Може да има други страни, замесени в опита за преврат

Публикация 21 Jul, 2016 / akcent.bg

Президентът на Турция обяви 3 месеца извънредно положение

   Може да има други страни, замесени в опита за военен преврат в петък вечерта." 

   Това заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган в интервю за "Ал Джазира", взето на живо от резиденция му в Анкара. Той  не даде повече подробности какво има предвид и на какво се основават подозренията. Отказа да назове и която и да било страна.

  Ердоган заяви, че президентът на САЩ Барак Обама му се е обадил, за да даде подкрепа. Турският президент бе категоричен, че Турция и САЩ са дългосрочни и много добри партньори. По думите му властите в Анкара са получили ясна подкрепа от НАТО и Алиансът е дал да се разбере, че стои зад Турция. 

  Ердоган обаче заяви, че ако американските власти вземат решение да не екстрадират ислямския проповедник Фехтуллах Гюлен, който от десетилетия живее в Пенсилвания, това би било "голяма грешка". Съдебните власти събират още доказателства в подкрепа на искането, уточни Ердоган. 

  По-рано през деня стана ясно, че Анкара е поискала официално САЩ да предаде Гюлен. Според премиера Бинали Йълдъръм са изпратени и доказателства. Самият Гюлен призова американските властти да не го екстрадират.

Ердоган наричаше проповедника и съмишлениците му "терористична група" по време на интервюто.

Турският президент говори пред Ал Джазира и за отношенията си с Европа, припомняйки, че страната му "чука на европейската врата от 53 години". Но в крайна сметка президентът ще се съобрази с волята на хората. Президентът на Турция за пореден път повтори, че народът на площадите е поискал връщане на смъртното наказание заради опита за преврат, но решението ще се вземе от парламента на страната. Ако институцията обаче одобри връщането на смъртното наказание, държавният глава ще се съобрази, въпреки изискванията и призивите от ЕС.

Той припомни, че на света няма само практиките на ЕС - в 27 или 28 страни от съюза може да няма смъртно наказание, но не е така в САЩ, Русия, Китай и на много други места, даде пример Ердоган.

Ердоган заяви още, че никога не съм бил против медиите, някои от тях обиждали семейството му, но все още съществуват. Има разлика между критика и обиди, заяви държавият глава на Турция.

Ердоган заяви още, че той и правителството ще направят всичко, за да запазят мира и демокрацията в Турция и няма да отстъпят от това. На въпрос как толкова бързо са арестувани толкова много хора, той отговори, че полицията и службите са си сръшили работата, а сега предстои това да направи и съдебната система в честни процеси.

  Президентът на Турция не даде ясен отговор защо пилотите, свалили руския изтребител на границата между Турция и Сирия, са сред разследваните за участие в опита за преврат. Но потвърди версията от деня на инцидента, че руският изтлебител неколкократно е нарушил въздушното пространство на Турция, въпреки предупрежденията, и затова е бил поразен. 

  Ердоган повтори, че президентът на Сирия Башар Асад е "убиец" и битката с тероризма в Сирия трябва да продължи. Не се изказа ласкаво и за президента на Египет Абдел Фатах Сиси.

  През седмицата именно Египет блокира решението на Съвета за сигурност на ООН да осъди опита за преврат в Турция с нарочна резолюция.

  Ердоган заяви още, че е разбрал от зет си за това, че започва опит за преврат, докато е бил на почивка със семейството си в Мармарис. По думите на президента първоначално не е приел информацията сериозно, но щом дошла информацията от разузнаването и службите е направил необходимото да напусне хотела, в който е бил отседнал и да тръгне към Истанбул. 

  След заседание на Съвета по сигурността на Турция, продължило повече от 6 часа, в обръщение към нацията президентът заяви, че извънредното положение в страната ще оставе в продължение на три месеца след опита за преврат в петък. Това дава повече правомощия на правителството за ограничаване на свободи. Ердоган мотивира мярката със защита на принците на държавата, демокрацията и гражданите.

  Той заяви още, че поддръжниците му още на улицата и площадите в негова подкрепа.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама