Днес е : Вторник, 26 Януари 2021

Старейшините гласуваха създаване на ново дружество за Спортната зала съгл. Изменение на Договора за дългосрочно сътрудничество

Публикация 19 Jul, 2016 / Румен НИКОЛАЕВ

Общинските съветници от РБ, БСП и Патриотите напуснаха залата преди гласуване

  С 28 гласа ЗА и 2 ПРОТИВ старейшините гласуваха днес споразумение за изменение на Договор за дългосрочно сътрудничество и съвместна реализация Спортната зала. Това обаче се случи след оспорвани дебати. В самото начало, преди още да се гласува дали тази точка да влезе в дневния ред, д-р Теодора Константинова предложи въпросът да се разгледа на извънредна сесия след две седмици. Божидар Йотов път изрази позиция това да стане на първата сесия след ваканцията- през септември.

  И други общински съветници взеха думата,  като изразиха желание да се отложи гладуването на това предложение, тъй като са имали недостатъчно време да се запознаят по същество. Председателят на Комисията по ЗОРС Емил Милушев обясни, че реално точката не се вкарва за разглеждане в последния момент просто така, а се е наложило след дълги разговори между Общината и частния инвеститор. Това е само началото, първи етап, който отваря пътя на бъдещи действия, каза още Милушев.  Процедурите за отделянето на ново дружество са дълги, а е необходимо време за организиране на предстоящи събития в календара на Залата.

При гласуването след половин час спорове и дебати се стигна до включването и в дневния ред и бе първа точка.

  Пенчо Милков от БСП заяви, че обсъждането по същество е проява на отговорност. Според него това не би бил новия тон на работа на червените старейшини.

  Велизар Павлов от РБ заяви, че не харесва начина на внасяне на точката, което създава съмнение за задкулисие. Затова според него в случая трябва да се постигне значителен консенсус.

  Александър Неделчев от БСП каза, че не е чувал за дружество Арена Русе проект /оказа се, че е новото име на друго дружество/ и че е против това, което ще се прави.

  По предложение на Мирослав Славчев от Атака думата бе дадена на финансиста на Проекта на Спортната зала Чавдар Данев.  Той започна с думите, че по своята същност финансирането на Спортната зала граничи с публичния проект Доходно здание. За това, че в случая не става въпрос за инвестиция в производство, а в култура, в надграждане с цел подобряване качеството на живот в града и възможност младите хора да не напускат Русе.

  Данев обясни, че залата трябва да функционира и да носи приходи. А за целта дружеството, което я стопанисва, трябва да показва стабилност пред мениджъри и федерации, които биха я ползвали. Новото дружество ще може да води преговори за събития, които да привличат публика. Или че целта е да се отдели длъжника Проект Русе от собственика на Спортната зала- Арена Русе проект. Приоритет ще остане погасяването на задълженията, които са ипотеки върху залата.

Емил Милушев обясни на колегите си, че по този начин задълженията ще останат в старото дружество, а ипотеката върху Залата следва имота, върху който е учреден.

  От РБ заявиха, че са съгласни, че това трябва да се случи, но трябва да има етика между хората.

  Нели Крушева от Патриотите направи две предложения, едно от които частният инвеститор да плати 7,2 млн. евро.

 Поискана и бе дадена почивка от 30 мин. за консолидиране на позициите на противниците на това предложение. През това време бурно се разисква въпроса, като чяст от съветниците търсеха внимание, без да проявяват и каквато и да е компетентност. Коментира се дори това дали Александър Неделчев не е изготвял първоначалния договор с Проект Русе като зам. кмет. Но той отхвърлил това предположение и е заявил, че просто е бил в екипа на кмета Божидар Йотов. 45 минути по- късно, предложенията на Крушева бяха отхвърлени след гласуване.

  При гласуване на изменението на договора съветниците от РБ, Патриотите и БСП напуснаха залата.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама