Днес е : Петък, 21 Февруари 2020

Фалшив преврат, който ще помогне на фалшивия рицар на демокрацията

Публикация 17 Jul, 2016 / akcent.bg

В социалните мрежи се появиха аналогии със запалването на Райхстага от Хитлер

 Любителите на конспирациите се усъмниха в истинността на преврата. Най-честото съмнение, което витае из социалните мрежи, особено след като турският президент Ердоган обяви, че е "бил дар от Аллах", е дали всичко не е било постановка.

 Най-честото сравнение на Ердоган е с Хитлер, а превратът е оприличаван на подпалването на Райхстага. Както е добре известно, през 1933 г. германският парламент е подпален от националсоциалистите, идеята е да хвърлят вината на Коминтерна.

 Сега президентът Ердоган няколко пъти каза, че превратът е дело на сили, зад които стои неговият голям противник Фетхуллах Гюлен. Той повтори и че започва голямо прочистване на армията, припомня "Индипендънт".

 Случилото се Хитлер използва, за да суспендира граждански свободи и да нареди масови репресии срещу опонентите си. Големи са опасенията че турският държавен глава, който и досега яростно преследваше критиците на властта, ще използва преврата като извинение, за да смачка напълно опонентите си. Тези страхове се потвърждават от съобщения на турски телевизии, че над 2745 съдии са отстранени от техните места след събитията от снощи. Над 3000 са арестуваните досега, но тяхната бройка ще расте, в интернет се появиха шокиращи кадри от мъчения над участвали в преврата войници.

 Някои наблюдатели отидоха по-далече в тълкуването на случилото се като предположиха, че става дума за постановка, която да даде възможност на турския президент да се разправи с противниците си в армията и да затегне хватката си над държавата.

 Райън Хийт, старши кореспондентът на "Политико" за ЕС сподели коментари в туитър от "свой турски източник", който нарича събитията "фалшив преврат", който ще помогне на "фалшивия рицар на демокрацията" (Ердоган), разказва още "Индипендънт".

 Източникът казал още: "Сигурно ще сме свидетели на предсрочни избори, на които той ще се постарае да си гарантира невероятно мнозинство на гласове. И това вероятно ще гарантира още 10-15 години на избираема авторитарна диктатура".

 "Вероятно ще видим смяна на Конституцията, като в нея секуларизмът ще отстъпи и ще има ислямски мотиви", предрича още източникът.

 Като използваше хаштага  #TheatreNotCoup (театър, а не преврат-б.р.), потребител в туитър, наречен Subsidiarity Man, написа:

  "Две думи. Подвалването на Райхстага. Годината беше 1933-а и знаете какво се случи тогава."

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама