Днес е : Неделя, 19 Януари 2020

Две жертви на телефонните измамници през последните дни

Публикация 15 Jul, 2016 / akcent.bg

Възрастна жена хвърлила от терасата на жилището си сумата от 14 855 лева, 3 000 руски рубли, 50 евро, както и златни накити

      Мъж и жена са станали жертва на измами в Русе, през последните дни. На 14 юли около 14:45 часа на домашния телефон на 89-годишен мъж от квартал Средна кула в Русе, позвънил мъж, който той припознал за свой племенник. Обаждащият се му поискал пари, за да си купи нещо, но не уточнил точно какво. Възрастният споделил, че има в наличност 4450 лв, които по-късно предал на непозната жена, която го посетила с такси на адреса му. Впоследствие мъжът е разбрал, че е станал жертва на измама и е подал сигнал в полицията. Измамата е документирана и е започнало разследване като е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.209 от НК.         

     Ден по-рано, на 13 юли около 13:00 часа  на стационарния телефон на 67-годишна жена, живееща в блок в русенския квартал «Изток», се обадил мъж, който се представил за инспектор от полицията. Той съобщил на жената, че се провежда полицейска операция по задържането на престъпници, които знаели нейния домашен телефонен номер и щели да я търсят, да я заплашват и да й искат пари. Веднага след първото обаждане е последвало друго, отново на домашния й телефон. Обадил се мъж, който я заплашил и поискал да даде всичките си пари на хора, които ще изпрати. След това пак се обадил «инспектора», от когото жената получила уверение, че лицата, които я заплашват ще бъдат задържани, но тя трябвало да даде всички пари и бижута, които притежава, а след приключване на полицейската операция щели да й бъдат върнати, а тя самата наградена за това, че съдейства на полицията. Така 67-годишната  на два пъти хвърлила от терасата на жилището си /8-ми етаж/ сумата от 14 855 лева, 3 000 руски рубли и 50 евро, както и златни накити, които били увити във фолио за готвене, поставено в полиетиленови пликове. Успяла да види, че пликовете взел млад мъж.

      По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209 от НК.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама