Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Водещи икономисти в България: Русенската популярна каса е една от най-добрите в страната

Публикация 13 Jul, 2016 / akcent.bg

Георги Ганев: В никакъв случай не бива от Дупнишкия случай да се правят изводи за цялата система на кооперативното кредитиране и взаимно- спомагателните кооперации

  Кредити, спестявания, финансови измами. Какви мерки биха довели до по-малко злоупотреби с взаимно-спомагателните каси? Това дебатираха в студиото на предаването   Референдум на БНТ Иван Попов, Асоциация на кредитните кооперации и организации за микрокредитиране, проф. Ганчо Ганчев, икономист ЮЗУ, Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии. Стойне Василев, Българска асоциация на личните финансови консултанти.

  Защо в Закона за кредитните институции тези кооперации не са признати за финансови институции и са извън надзора на БНБ? Това коментира проф. Кръстьо Петков.

  Преди 11 години  беше подготвен специален Закон, който е трябвало да регулира тази дейност. Това става с помощта на американските кредитни съюзи, на експерти от Белгия, от Италия, за да има България свой модерен Закон. Вместо да влезе в пленарна зала на парламента за гласуване, банковото лоби упражнява натиск това да не се случи, смята проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България. Ако през 2004 г. и премиер, и президент, бяха дали на този закон едно рамо, то сега нямаше да се питаме защо се работи по Закона за кооперациите, а не по този за банковото дело.

  България има много силно кооперативно минало още от царско време. В никакъв случай не бива от Дупнишкия случай да се правят изводи за цялата система на кооперативното кредитиране и взаимно- спомагателните кооперации. Над 100 структури има в страната и основната част от тях са в много добра кондиция.

  Държа да подчертая това, което проф. Петков каза, че голямата част от тези институции са напълно коректни и правят точно това, за което са създадени, каза Ганев. Тези неща не са финансови пирамиди за разлика от съществувалите преди 20 години образования, подчерта известният икономист.

  България има една доста дълга, вече повече от 100 години история в кооперативното дело изобщо и във финансовите кооперации. Мисля, че Русенската кооперация една от най-добрите, заяви Ганев, а проф. Петков допълни  Ямболската, тази в Кюстендил и др..

  Взаимното спомагане е финансова схема, при която се събират свободни пари от повече хора да отидат в други хора, които имат нужда и след като си свършат работата, да върнат парите срещу не-голяма лихва, поясни Ганев за това какво точно представлява кредитната кооперация.

   Според проф. Петков атаката срещу кооперациите , която вече повече от седмица върши една национална телевизия, е умишлено и вероятно е поръчано от определени лобита, които имат интерес кооперациите да не извършават влогонабиране. Същото становище изрази пред Акцент.БГ и висш магистрат, предвид некоректното обобщение за  дейността на кооперациите и спекулиране със страха на гражданите от възможността да загубят парите си.

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама