Събота, 30 Септември 2023

Има ли контрол държавата в сектора винo и спиртни напитки

Публикация   15:17     04 Дек, 2010 /        /     423

Държавата трябва да засили контрола във винарския сектор, за да бъде намалена сивата му част. За това призовават от Асоциацията на българските винари. Асоциацията е учредена официално в средата на август, като в нея засега влизат 8 фирми, а заявка за присъединяване са подали още шест, поясни на пресконференция днес председателят на асоциацията Димитрин Вичев, който е собственик на винарска изба. По устав в новоучредената асоциация влизат само малки и средни винопроизводители с годишно производство между 10 хил. и 1 млн. литра вино и до 50 работници. Регистрираните фирми производители на вино у нас сега са около 300.

По думите на Вичев коректната част от бранша на винопроизводителите е „подложена на голям натиск“ от сивата му част, като това положение допълнително се утежнява от икономическата криза, особено за малките винарски изби.

От асоциацията обаче не можаха да отговорят на въпроса на Investor.bg каква част според тях от сектора на винопроизводството е сива, тъй като нямат точни данни.

От винарския сектор посочиха, че се очертава около 30-40% от виното от миналогодишната гроздова реколта тази година да не бъде реализирано, тъй като пазарът у нас се е свил поради намалената покупателна способност на населението. Намаляло е и количеството на изнесеното в чужбина вино с около 50%, като българският износ на вино е главно за Русия.

Във връзка с т.нар. Наредба №3, касаеща измервателните уреди, които се изискват от митниците при контрола на акцизни стоки (горива и твърд алкохол) и вино, от бранша посочиха, че те също я обжалват, както и фирми от бранша с горива, но в частта за винопроизводителите.

Основните мотиви на винопроизводителите са, че виното не е акцизна стока и че избите изпълняват всички предписания на митниците, а освен това самите измервателни уреди са доста скъпи, като за малките изби биха стрували 15 хил.-30 хил. евро, а за големите – повече.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha