Днес е : Събота, 23 Януари 2021

Община Русе: Няма правна възможност за ограничаване развитието на фирмите в КТМ

Публикация 06 Jul, 2016 / Румен НИКОЛАЕВ

Децата в Мартен от 0 до 17 години със сериозен процент респираторни заболявания, отчита РЗИ на база на данни от двамата лични лекари. Данните обаче не са особено коректни, предвид че няма база за сравнение от квартали на Русе или от целия град.

  От март месец чакаме отговор на предложението ни да се спре временно строителството и развитието  на площадката на бившето КТМ, но все още никой не ни е отговорил. Писмото сме пратили за решение от Об. съвет Русе, до кмета и до областния управител. Искаме от областна администрация съдействие за отговор, независимо какъв ще е той. Това заяви днес на традиционната вече пресконференция, родена от мартенските еколози, именуващи се вече екосдружение „Дунавски Регион“ председателят му Недялко Попов. Зам. областният управител Станимир Станчев пое ангажимента това да се случи. В същото време Пенка Ангелова от Община Русе поясни, че е даден отговор, че това нещо не може да се случи законово.

   Евентуални промени може да бъдат извършени през 2018 година, когато се очаква да бъде  приет нов Общ устройствен план на Община Русе, каза още Ангелова.  Тя представи и данни за имотите на територията на КТМ, като 88 101 м. са улици, а 13,9 на сто от територията представлява 18 поземлени имота с 5 чисто производствени терени. Освен това извършваното допълнително строителство няма влияние върху характеристиките за застрояване. И отново обобщи, че на този етап не може да се решава административно и да се възлагат забрани.

 

  Стана ясно, че се изготвя общ авариен план на КТМ, като бе предложено и възстановяване на противопожарната служба от фирмите, работещи на територията на площадката.

Сериозна тенденция за увеличена заболеваемост сред младите жители на Мартен – от 0 до 17 години, показа презентация на д-р Дянкова от РЗИ. От събраната информация от двамата лични лекари в града става ясно, че от включените 72 процента в тази група деца и младежи, 54 на сто или 884 на 1000 са имали проблеми с дихателните пътища и подобни заболявания. Става и ясно, че официални данни няма, както за Мартен, така и за Русе, а това е направено по искане на мартенските еколози, без да е възлагано на РЗИ от областна администрация. От изнесените данни обаче не стана ясно кои и какви са причините за тази увеличана заболеваемост.

 Зам. областният управител Станчев уточни, че и в Русе вероятно тази заболеваемост е нараснала, тъй като и неговото дете, и на други негови колеги и познати децата също имат асматични проблеми. Според него проблемът е достатъчно сериозен и е необходимо да се направи изследване, което да отрази реалната обстановка и причините за това.

  Най- емоционална бе частта за евентуалния ДОМИНО ефект, който бил своеобразен апокалипсис.  Васил Гарелов, който също е от екосдружението и има фирма на площадката на КТМ дори предсказа, че ако не се спре разрастването на промишлената зона, но еко катастрофата ще е задължителна. Няма съд без ответник, гневи се Гарелов заради отсъствието на големите компании, които раотят в КТМ.

  В същия дух се изказа и Веско Маринов, бивш зам. областен управител и бивш член на ГЕРБ, кандидат за общински съветник в Русе на последните избори от партията на Николай Цонев „Нова алтернатива“. Маринов отиде още по-далеч- освен за децата, той издигна глас и за работещите в една част от фирмите в КТМ, където условията на труд били меко казано, не особено добри, или направо „страшни“.

Директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова изрично подчерта, че нейното ведомство отдавна не проверява условията на труд, а това се прави от доста време от фирмите по трудова медицина.

Гарелов препоръча на областта и на Общината да не вземат спонсорства от нарочените от еколозите фирми, въпреки че футбол и хандбал в Мартен децата играя благодарение на две от тях.

Адвокат Казаков препоръча на Община Русе и на областна администрация „да не се хвърлят на врата на всеки инвеститор“ и изрази позиция, че в района се е натрупала твърде много химия и се развиват производства, които не са „много добре приети в Бяла Европа.

 От начертаните 9 точки от предходните сбирки, на които присъстват предимно чиновници от държавната администрация, се оказа, че малко от тях са изпълнени. Станчев изрази съжаление, че за разлика от частния бизнес, в администрацията не е малка бюрокрацията и въпреки да има желание за по-бързо решаване на проблемите, то процедурите не го позволяват.

   От 14-те табелки за фирми от КТМ, само четири имаха представители. Позицията на неучаствалите е, че не желаят да бъдат фон при презентирането на екосдружението, което си е измислило тази форма за собствена изява.

Зам. областният управител определи следващатаа среща да се състои септември, като точната дата ще бъде съобразена с графика на началника му.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама