Днес е : Събота, 6 Юни 2020

"Уикилийкс" разкри как Хилари Клинтън е научила за спирането на АЕЦ "Белене"

Публикация 06 Jul, 2016 / akcent.bg

  „България спира ядрения проект Белене.” Имейл съобщение с такова заглавие е изпратено на 28.03.2012 г. на тогавашния държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън от нейния заместник Ричард Морнингстар.

   БГНЕС препечатва дословен превод на имейла от Ричард Морнингстар:

   „Скъпа г-жо секретар,

   В момента съм в Атина, като част от вихрено посещение на Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че преди известно време получих обаждане от българския външен министър Младенов, който ме уведоми, че България е обявила решението си да отмени ядреният проект Белене с Русия.

  Това беше голяма тема при посещението Ви в София.
  Според него Русия съдейства по въпроса. България ще вземе един реактор, който е готов и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. „Уестингхаус” разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор.

С най-добри чувства,
Дик“


 Съобщението преминава и през един от съветниците на държавния секретар, Джейк Съливан, който коментира – „not bad work” – “нелоша работа”.

  Имейл съобщението беше публикувано от „Уикилийкс” заедно с още 30 322 писма от електронната поща на Клинтън през времето й на държавен секретар.

  Бившата първа дама и държавен секретар, която в момента е кандидат за президент на САЩ, е обект на разследване заради използването на частен имейл сървър за дипломатическата си кореспонденция.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама