Четвъртък, 30 Май 2024

30 млн. европари отиват за наемане на сезонни работници

30 млн. европари отиват за наемане на сезонни работници
Публикация   07:18     05 Юли, 2016 /     akcent.bg   /     1121

Социалното министерство ще плаща заплатата и обучението на сервитьори и готвачи

  За заплатата, осигуровките и обучението на сезонните работници в туризма и производството за първи път ще има заделени целенасочени средства от Брюксел. Фирми от двата сектора ще могат да кандидатстват по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за 30 млн. лв. Подобна схема - за определени сектори, и то за сезонна заетост - ще има за първи път. Тя ще е за наемане на кадри за следващия летен сезон. Това се разбра от думите на социалния министър Зорница Русинова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

  Туризмът е един от секторите у нас, които най-често се оплакват от липсата на кадри. Идеята на Русинова е през неактивния зимен сезон служителите да се обучават, а през летните месеци на фирмите от туризма и производството да се плаща за субсидираната заетост. Схемата все още не е публикувана и не са ясни условията й - за какъв период ще се поемат разходите на фирмите от Брюксел и какво ще е задължението на бизнеса да осигури последваща заетост на хората със собствени средства. Не е ясно и как ще се гарантира ефектът от харченето на парите. През април социалното министерство обяви подобна схема за субсидирана заетост за наемане на безработни над 29 г. - "Обучение и заетост", и интересът на фирми, които управляват курорти по морето, да наемат готвачи, сервитьори и др. сезонен персонал, бе огромен. Министерството одобри значителен брой от тези искания, но след скандал заради сигналите за нарушения по класирането се наложи да отмени първото класиране. То обаче постави въпроса доколко е ефективно да се харчат пари за сезонни работници.

  До края на годината общо 506 млн. лв. от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" ще са на разположение на бизнеса за разкриване на нови работни места и обучения на персонала, съобщи Русинова. Сумата е около 1/4 от ресурса по програмата до 2020 г. Русинова отчете, че от началото на новия програмен период са отворени 21 схеми по оперативната програма и вече са разплатени 160 млн. лв. на бенефициентите.

  Около 5000 младежи се трудят в реална работна среда с европейските средства, а според данните на министерството около 40% от тях остават при същия работодател след приключване на субсидираната заетост. До края на годината предстои да заработят няколко схеми за бизнеса. Още 72 млн. лв. ще бъдат заделени за младежка заетост и други 100 млн. лв. за разкриване на нови работни места. За по-добри условия за труд във фирмите бизнесът може да кандидатства в схема за 80 млн. лв. По няколко схеми за обучения и заетост има над 250 млн. лв. "От септември започва и обучение на хора чрез ваучерната система, като ще има и периоди на субсидирана заетост между 6 и 9 месеца. Така бизнесът ще може да подготви своите хора навреме преди усилените сезони и да се превъзмогне липсата на обучени хора за работа", обясни Русинова. Става дума за схемата "Обучения и заетост", по която има 81 млн. лв. и тръгна с фалстарт. Заради редица сигнали от фирми за нарушения по процедурата за кандидатстването, класирането бе отменено. При втория опит бяха разпределени 30 млн. лв. между 1100 работодатели за близо 4300 работни места. Останалите 51 млн. лв. не могат да се усвоят в момента, защото все още не е заработила ваучерната система, с която работниците ще се обучават.

    ЩЕДРО

 Цели 5 млн. лв. от парите от Брюксел пък ще бъдат похарчени за консултации на безработни и работещи българи, които искат да станат предприемачи. Схемата ще се казва "В подкрепа на предприемачеството", а с парите по нея желаещите ще "получат консултантски услуги за подготовка на бизнес план и ще се включат в обучения, за да придобият нужните за управлението и развитието на бизнеса знания и умения".Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha