Понеделник, 2 Октомври 2023

2186 русенци с името Николай ще празнуват имен ден на 6 декември

2186 русенци с името Николай ще празнуват имен ден на 6 декември
Публикация   15:17     03 Дек, 2010 /     akcent.bg   /     463

На Никулден ще черпят още Никола, Николина, Николинка, Колю, Кольо, Нина и Николета

 

 

На 6 декември Българската православна църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец (Никулден) с голям църковен празник. Свети Николай, архиепископ Мирликийски е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците, рибарите и на банкерите.

В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда сиромаси. Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св.Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото и рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на св. Николай за неговото застъпничество.

Справката в отдел „Гражданско състояние” сочи, че в Община Русе живеят 842 души с името Никола, дамите, наречени Николина са 292, 342 се казват Николинка. Най-многобройни са празнуващите с име Николай – 2186, 118 се казват Колю, а 60 – Кольо. 295 дами са наречени Нина, а 90 се казват Николета.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha