Четвъртък, 7 Декември 2023

Янка Такева: Начална учителска заплата – 1200 лв.

Янка Такева: Начална учителска заплата – 1200 лв.
Публикация   14:21     10 Май, 2016 /     akcent.bg   /     1788

МОН иска учителите да са доволни, увери зам.-министър Стаматов

  Не по-малко от 1200 лева трябва да бъдат началните работни заплати на учителите, настоя председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

   "Ако се направи едно 15% увеличение на работните заплати от 1 октомври 2016 г., както е направил изчисление Синдикатът на българските учители и 2017 г. имаме още 10% увеличение, ние ще стигнем тези заплати. Затова трябват 205 млн. лева допълнително. А за да може да се обезпечи и Законът за училищното образование през новата бюджетна 2017 г., е необходимо държавата да отпусне над 450 милиона повече спрямо бюджет 2016 г. Всички изчисления сме ги направили и са на бюрото на министър Кунева, г-н Стаматов и министър Горанов", пресметна Такева.

  Необходима е актуализация на бюджета за образование, но към момента не можем да се ангажираме с конкретни цифри, добави зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

  "Тези пари трябва да влязат в образованието. Синдикатите и Министерството на образованието (МОН) вървим в една посока, защото основната ни цел е една - учителят да бъде доволен. Той може да бъде доволен само при едно плавно увеличаване на заплатите", посочи той.

  Тристранният съвет се събира, за да преговаря за основните правила за взаимодействието по отношение на трудовите ангажименти, в това число и на заплатите, уточни заместник-министърът.

  Такева имала надежда, че след като вицепремиер стане просветен министър, ще имат необходимите средства за увеличаване на работните заплати с Бюджет 2016 г. По думите й обаче сега МОН започва отбой и надеждите й "умират малко по малко всеки ден".

  "Системата на образованието е изключително чувствителна. За да влезе новият Закон за предучилищното образование от 1 август, допълнително за образованието до края на тази бюджетна година - 31 декември 2016 г. трябва да бъдат отпуснати не по-малко от 32 млн. лева. В противен случай той няма да види бял свят", прогнозира Такева.

  Това е абсолютно необходимо да стане и има своето придвижване напред, потвърди зам.-министър Стаматов. "Една част от тези средства са за заплати, друга за обезпечаване на този план, а трети за материалната база", уточни той.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha