Събота, 30 Септември 2023

Лесно ли избирате вино в ресторант или за подарък?

Лесно ли избирате вино в ресторант или за подарък?
Публикация   15:15     02 Дек, 2010 /        /     479

 

 

Колкото и лесен да изглежда изборът на вино в ресторант, за подарък или като отпускащ завършек на деня в домашна обстановка, вкусът и ароматът не са единствените неща, които трябва да съобразите, преди да протегнете ръка към бутилката от стелажа. Подробностите, свързани със сервирането на напитката на боговете, също заслужават внимание и знания – температурата при поднасяне например. Ако сте се чудили понякога защо едно и също вино в ресторанта и в дома ви има различен вкус, най-вероятно ключът се крие именно в температурата, при която се сервира напитката. Естествено важни са и спомените от прекараното време, но надали те правят виното толкова ароматно, когато някой вещ сомелиер се е погрижил за поднасянето му.

Температурата на виното е едно от основните неща, които трябва да се съобразят, когато се поднася напитката. Тя може да повлияе на вкуса и аромата на виното. Често срещана грешка на мнозина е да сервират виното или прекалено топло (особено червеното), или твърде охладено (това важи често за бялото вино).

Виното е комплексна напитка, която се състои от няколко елемента, сред които алкохолът е основният. Ако виното се сервира твърде топло, алкохолът може да се изпари бързо, което ще дисбалансира напитката и ще я ощети откъм плътност и структура, както и ще повлияе и на аромата.

Ако преохладите виното ароматът му ще изчезне, което ще повлияе и на вкуса. В случая на червеното вино танините ще имат недостатъчно време да „дишат“ и да „омекотят“ влиянието си, което ще доведе до по-горчив вкус. На стайна температура – да или не. Преди всичко изразът „на стайна температура“ не бива да се приема твърде буквално. Средната температура в едно помещение обикновено е между 20 и 25 градуса по Целзий. Червеното вино обаче трябва да се сервира с температура между 10 и 17 градуса, а бялото трябва да е доста по-студено. Вместо да добавяте лед в чашата, който само ще разводни напитката и ще я накара да изгуби част от вкусовите си характеристики, по-добър вариант е да охладите виното преди да го сервирате.

Топлото вино или това, което е със стайна температура, може да бъде охладено по редица начини в зависимост от това с колко време разполагате. Ако държите бутилките във винена изба или килер едва ли ще имате проблем с температурата. За по-голямо охлаждане е подходящ и хладилникът, ако времето не ви притиска. Може да поставите виното и във фризер, но трябва да внимавате да не го забравите вътре – температурата там е доста ниска и има опасност напитката да замръзне или да стане прекалено горчива.

Сайтът timeforwine.com е съставил списък с подходящите температури за сервиране на по-разпространените и често срещани вина на трапезите, които хората обикновено избират и предпочитат.

Когато отваряте бутилка пенливо вина и розе е добре да погледнете етикета дали то е сладко и колко добра е реколтата. За първите подходящата температура, която гарантира запазването на качеството на напитката, е между 4 и 6 градуса. Първокачествените пенливи вина от добра реколта, които са отлежали и уплътнили вкуса си, се сервират при температура между 6 и 8 градуса. Леките червени вина се сервират при температура между 9 и 11 градуса. Сладките вина и тези с аромат на билки се сервират при температура 6 и 13 градуса. Тук диапазонът е толкова голям, защото зависи от това колко ароматно е виното. Класически червени вина – правилото изцяло зависи от вида вино. Мускатът се сервира при 6-8 градуса, вината кианти и барбера се сервират при 13-14 градуса, ризлинг максимум до 8 градуса температура на напитката, мерлото може да е и малко над 14 градуса.

Сухите бели вина като совиньон бланк и италианските напитки се сервират при 6-8 градуса. Правило има и за портото, което може да се пие охладено до 10-12 градуса, както и по-затоплено до 16-18 градуса при по-добрите и качествени реколти.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha