Понеделник, 2 Октомври 2023

Регистър на незаконните строежи излиза до дни на сайта на ДНСК

    Регистър на незаконните строежи излиза до дни на сайта на ДНСК
Публикация   15:15     02 Дек, 2010 /     интервю- Румен НИКОЛАЕВ   /     556

Днес в Несебър, утре в Слънчев бряг… министър Плевнелиев обеща багерите да не спират, но и той иска промяна в чипа на българите

   


 

-                     Г-н Плевнелиев, докъде я докарахме с незаконното строителство, каква е ситуацията в момента- обявихте 1600 незаконни обекта в страната, кога и къде ще ги видим?

-                     До края на годината ще има регистър, който всички български граждани, като влязат на сайта на ДСНК, и на министерството, да видят всичките тези заповеди- кога са издадени, за кои сгради става въпрос. Този регистър ще се случи предсрочно, така че още едно обещано и изпълнено действие… До няколко дни този регистър ще е факт, най-късно до 10 декември ще е факт…

-                     Кметът на Благоевград Костадин Паскалев Ви призова багерите да влязат и Слънчев бряг, ако ще действате принципно…

-                      Естествено и това ще стане. Видяхте цялата сага около Слънчев бряг, където аз съм дълбоко впечатлен от това как едни манастири, които са запазени хиляди години, едни манастири, които 9 и 10 век, дето се казва, и хуните не успяха да ги бутнат, но някои екстравагантно мислещи българи си запалиха барбекю и си правиха пържоли буквално на стената на тези исторически забележителности. Едни 20 граждани на Несебър се опитаха да се подиграят тази светиня по един недостоен начин… Слава богу, че това приключи.

Ние отсега нататък се разгръщаме на територията на цялата страна. Имам обекти на Златни пясъци- хотел на първа линия, в „Русалка” буната, тепърва се подготвят заповеди за събаряне, на голф игрища… Същевременно продължават проверките и това е смисълът- за да може българите веднъж завинаги, специално по отношение на незаконното строителство, да видят промяната. Нещата не опират само до политическата воля да бутаме. Промяната е в това, че всички ще видите заповеди на сайта и те как те се движат във времето.

-                     Вината за всичко това не е ли и на институциите, вярно е, че тези, които са строили също са виновни, но къде са били и общини, и РДНСК и всички останали, които имат отношение, не е ли това мълчаливо съгласие с всичко, което се случва?

 

-                     Процесът е взаимен. Ако мога да дам пример с това пътно кръстовище-                                                                                                                                                                             убиец, което вече открихме. Да, държавата е създала правилата, държавата е създала една платформа, едно кръстовище, обозначила го е, сложила е знаци, маркировка. Но от друга гледна точка ние имаме хората. Ако тези хора в България са готови да жертват живота на собствените си семейства, като минават железопътни прелези при спусната бариера, когато българите продължават да минават на червено, когато българите продължават да не спират на пътека тип „Зебра”… кога ще променим чипа на българите? Само така те ще разберат, че процеса е двустранен- от една страна има държава, която предоставя законите, правилата и прави всичко възможно те да бъдат спазвани. От друга страна имаме граждани.. Това е както при движението. Не може да се засилите при едно кръгово кръстовище с един ТИР с 80 км. в час при условие, че има знак за ограничение на скоростта 50 и знак за населено място… така е и с незаконното строителство… Изключително важно е българите да разберат, че държавата има политическата воля, действията са и прозрачни и ще извади на всички сайтове всички заповеди, но от друга гледна точка българите трябва да разберат, че няма друг тип строителство, а и най-евтиното и качествено е ЗАКОННОТО строителство.

      Ние имаме малко по-различен подход към незаконното строителство- не е въпросът днес да пратим багерите, а утре да забравим за случая и българите да си помислят, че пак отново могат да строят незаконно, защото всичко е кампанийно. Ние не искаме само да пращаме багерите, ние искаме също да променим закона. Той също се променя и в началото на януари 2010 г. те ще минат на съгласуване между инстанциите. В този закон много ясно ще е адресирана темата с незаконното строителство, т.е. държавата отново ще даде адекватни правила и ще очаква тяхното спазване.

Искам специално да осветля ролята на кметовете, на главните архитекти, на всички в регионите, които досега удобно са си затваряли очите… Не може държавата да е удобно извинение за бездействия, за безобразията по места. Отказваме да бъдем такова извинение- държавата ще контролира, държавата ще създава правила, но всичките по веригата трябва да бъдат питани- в Ивайловград например- Защо няма нито един сигнал от 2001 г. за всичките тези безобразия, които са правени там, къде е бил кметът, къде е бил главния архитект… защо никой не е сигнализирал, че се строи в чашата на язовира… Защо хората по места си траят и очакват хората по места да им свършат работа. Така че на нас ни трябва активна гражданска позиция.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още