Понеделник, 2 Октомври 2023

За кариеса и до колко е безобиден - част II

За кариеса и до колко е безобиден - част II
Публикация   18:13     18 Юли, 2011 /     Д-р Дияна Илиева www.dukovi-clinic.com   /     538

Профилактичните прегледи спасяват от нежелани и тежки инфекции

   /продължение/

 

    Лечението на усложненията е много по-дълго, по- трудно, по-рисково за неуспех и съответно много по-скъпо от това на самия кариес. Когато инфекцията не е напуснала пределите на каналите, се провежда кореново лечение. Зъбът се умъртвява, каналите се почистват от всички тъкани, оформят се, промиват се с различни лекарствени разтвори, обработват се с различни апарати (като озон например) и се запълват. Такова лечение е много сложно и деликатно. Извършва се при трудни  условия с ниска видимост, постоянна опасност от замърсяване със слюнка и бактерии и най-важното изисква голямо внимание и опит от страна на специалиста. Тъй като изхода от лечението зависи много от съдействието и от защитните сили на пациента, то не винаги е успешно. Може да се  наложи зъбът да се извади или да се стигне някое от другите усложнения.

   Когато инфекцията е обхванала костта около корена, лечението на каналите  в повечето случаи не е достатъчно. Налага се да се направят различни хирургични намеси. При абсцесите се правят разрези за изтичане на гнойта, назначават се антибиотици, най-често зъбът се изважда. При някои от тях, а също и в случаите на флегмони, се налага болнично лечение. Тези състояния са наистина опасни и сериозни.

  В случаите на гранулом или киста след кореновото лечение се налага операция, при която се премахва върха на корена заедно с измененията в костта. Ако поразеният участък е по-обширен, се стига до изваждане на един или няколко зъба, дори до поставяне на костозаместващ материал. Като се има предвид, че всеки загубен зъб след завършване на оздравителния период трябва да се замести с мост или имплант, лечението става бавно и е скъпо.

   Дори и да не се стига до такива страшни и сериозни усложнения, колкото повече време се развива кариеса, толкова по- голямо е разрушението на зъбни тъкани, което  той причинява.  Те след това трябва да бъдат възстановени. Когато разрушението е много голямо, ( а то винаги е по-голямо от колкото изглежда), дефекта не може да бъде изграден само с пломба. Налага се да се направи коронка, което означава повече посещения и по-скъпо лечение.

    При децата протичането на кариеса има своите особености. Като цяло емайла на млечните  и новопоникналите зъбки са по-слабо минерализирани, пулпната камера е по-голяма и обема дентин е по-малък. В същото време малките деца не са достатъчно сръчни и не могат да се измиват добре с четка и паста. При по-големите деца, които имат паднали или разклатени зъбки, дори е възможно ежедневната хигиена да причинява болка и те да я избягват. Поради тези причини, при тях зъбките се разболяват по-лесно, бързо се достига до пулпата и се развиват усложнения. В същото време възпалителните процеси при децата протичат по-бурно, с подуване, болка, вдигане на температура и т.н. Засяга се и развитието на детето, понеже то не може да се храни (болка от сладко и студено, при дъвчене) и спи (нощна болка). Не трябва да се забравя, че под млечните зъбки се намират зародишите на постоянните и че те могат да бъдат увредени при разболяването на млечните. Всяка преждевременна загуба на зъбче при децата води до разместване на останалите, до изоставане растежа на челюстите и поява на лицево-челюстни деформации, които се лекуват продължително и със скъпи апарати и брекети.

   В заключение на всичко казано е необходимо да се разбере, че веднъж възникнал проблем със зъб, той само се задълбочава и разрешаването му отнема много повече време и средства. За това най-бързо и най-евтино е да посещавате стоматолога си редовно за профилактични прегледи и да лекувате навреме новопоявилите се кариеси. Всички носим отговорност за собственото си здраве и за здравето на децата ни.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha